Сигнализираха за поредно обгазяване на село Труд от Централата за биогаз, съобщи БНР.

Инициативният комитет настоява за нейното премахване. Според местните неприятните миризми са непоносими и увреждат здравето им.

По думите им обгазяванията започват от 17 часа, а вечер и нощем стават още по- тежки. Когато те не идват и зачитат населението, населението ще дойде при тях, предупреждават протестиращите след като никой не се е отзовал на сигналите им.

Инж. Марияна Кондаклиева директор на дирекция "Контрол" в РИОСВ - Пловдив потвърдипред БНР, че са получили два сигнала от Труд. Тя обясни, че те повтарят предишни сигнали, но не уточняват каква е миризмата.

В село Труд отново излизат на протест заради централата за биомаса

В село Труд отново излизат на протест заради централата за биомаса

Местните се оплакват от обгазяване в продължение на 5 години

Получената информация е препратена на РЗИ, защото има становище на Министерството на здравеопазването, че тези миризми могат да окажат негативно влияние върху общественото здраве. От РИОСВ очакват становището на здравната инспекция.

Централата е проверявана непрекъснато, правени са и проверки по сигнали, но те не са установили наличие на неприятни миризми, коментира инж. Кондаклиева.

Тя припомни, че е направено и четирикратно измерване на въздуха в продължение на по 14 дни и то през четирите сезона на годината, но мобилната станция не е установила замърсяване на въздуха. Експертите, които са били на място, също не са усетили неприятни миризми.

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

Замърсяването е убило 80% от пчелите в района

От началото на годината досега са постъпили 30 сигнала от жители на Труд като в началото на 2020 г. причината за обгазяването е било наторяване на земята. Затова и сигналите са препратени до БАБХ. Що се отнася до обгазяването от биоцентралата сигналите са много, но те касаят едно и също денонощие, обясни Кандаклиева.

Извършени са пет проверки като експертите са установили в Централата неизпълнение на предписание от края на миналата година за покриване на външните вани. Издадено е наказателно постановление през юни тази година, но операторът го обжалва. Централата е под постоянен мониторинг от страна на РИОСВ, освен това тя също има апаратура за измерване на чистотата на въздуха, но до момента сигналите не са потвърдени, каза експертът.

От екоинспекцията обясняват, че всички подадени сигнали на зеления телефон се регистрират и могат да бъдат проследи последващите дейности на РИОСВ.

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Това твърдят от МОСВ и РИОСВ-Пловдив