На гражданско неподчинение ще излязат жителите на село Труд, община Марица. Причината за протеста са силните и интензивни миризми във въздуха от функциониращата на 250 метра от жилищен квартал централа за производство на топло и електроенергия от биомаса, съобщи БНР.

Борбата на засегнатото население с обгазяването от това производство продължава вече 5 години.

"Село Труд мирише на фекални миризми, вледствие на което населението е изчерпало своята търпимост и в четвъртък отново организираме протест", уточни председателят на сдружение "Бъдеще за село Труд" Галина Тошева.

В годините сдружението е сигнализирало всички институции и постоянните проверки са провокирали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към производствения процес. Със спирането на протестите зарази извънредната епидемична обстановка операторът спира да изпълнява и минималните задължения относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми, пояснява Галина Тошева.

От гражданското сдружение не са съгласни и с твърдението на отговорните институции, че упражняват контрол върху централата, работеща с биомаса, защото проблемът с нетърпимите миризми остава.

От становище на Министерството на здравеопазването ставало ясно, че тези миризми са вредни за живота на хората и не би трябвало да има такива миризми във въздуха, допълни Тошева.

В с. Труд притеснени от странно наторяване в землището

В с. Труд притеснени от странно наторяване в землището

Свързват го с централата за биогаз

Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието или неналичието на миризма във въздуха, пояснява още Галина Тошева.

От "Бъдеще за село Труд" имат очаквания еврокомисари да дойдат на място и да установят факти по случая в село Труд. По казуса е адресирана Комисията по петициите на Европейския парламент.

Организаторите на протеста от сдружение "Бъдеще за село Труд" са изпратили покана за участие до всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други местни ръководства.

Под мотото "Търпението се изчерпа" протестиращите очакват всички поканени лица, включително и тези, отправящи сериозна заявка за бъдещо управление на държавата, за да получат гаранция, че реални ангажименти ще бъдат поети и проблемът ще бъде трайно и кардинално решен.

Гражданско неподчинение на жителите на с. Труд е насрочено за 9 юли от 18:30 часа.

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

Замърсяването е убило 80% от пчелите в района