Компанията Lockheed Martin може да предложи на България бърза доставка на вторите 8 самолета F-16C/D Block 70, ако поръчката за тях бъде направена в скоро време. Това заяви в интервю за изданието АЕРО Джей Ар Макдоналд, вицепрезидент на Lockheed Martin.

"Точно в момента има уникална възможност - поради моментното състояние на линията за производство и преминаването ни към малко по-различна конфигурация, при бързо подписване на договор, има възможност да получите следващите осем самолета по същото време, когато е планирана доставката на сегашната ви поръчка за осем F-16. Тази възможност съществува, ако има подписан договор в близко бъдеще. Разбираме, че има много условности тук, включително дали България е готова да подпише и колко бързо може да бъде приключена процедурата." - посочи Макдоналд.

Вицепрезидентът на Lockheed Martin разясни, че прозорецът на тази възможност е наличен за около година. Той обясни още, че компанията му е получила това, което е известно, като "Letter of Request of pricing and availability" - писмо с искане на информация за цените и наличностите.

Фактът, че България е водила кореспонденция със САЩ за придобиването на следващите осем F-16, бе огласен на 29 септември 2020 г., след среща между премира Бойко Борисов и представители на Lockheed Martin, придружени от посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

"Това писмо е изпратено от българското към американското правителство и в него се съдържа въпрос за това, какви биха били цените и сроковете за доставка, ако България поръча допълнителни F-16 в някакъв момент в бъдещето. Такива запитвания получаваме от страни, които планират бъдещите си бюджети. Това, което е отговорено е чиста информация - няма оферта, няма ангажимент от българската страна." - допълва Макдоналд.

От Атлантическия съвет на България приветстваха тази възможност.

"Ако това е възможно, тогава договорът трябва да бъде подписан възможно най-бързо. Още повече, че заради вече наличната позитивна кредитна история на страната ни по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби следващите осем самолета могат да бъдат на разсрочено плащане. Сега е моментът САЩ да ни подкрепят като стратегически партньор и съюзник в НАТО. И още нещо - ако и вторите осем самолета F-16 пристигнат заедно с първите осем, това ще неутрализира измислените аргументи на проруското лоби във военната ни авиация, че, за да се освободим от старите МиГ-29, трябва да чакаме до към 2030 г." - заявиха от неправителствената организация.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари

Джей Ар Макдоналд не коментира какво е било ценовото предложение на американската страна, тъй като не е запознат с него, а само с тези цени, които са от компетенциите на Lockheed Martin.

"Цените, които дава американското правителство не са просто цените на F-16, а това е цената на цялата сделка - самолети, оборудване, тренинг, логистика и прочие. Lockheed Martin отговаря само за част от тази цена, а правителството оформя цялостната стойност", обясни той.

Вицепрезидентът коментира индустриалното сътрудничество между военно-промишления комплекс на Блгария и американската страна, за което има рамково споразумение между Lockheed Martin и Министерството на икономиката, покриващо шест потенциални програми.

"Все още не са уточнени детайлите по тези потенциални програми и не мога да вляза в детайли. Мога да кажа, че фокусът им е върху поддръжката на изтребителя, като ремонт на колесник или хидравлична система. Всичко зависи от способностите на местната индустрия и точните желания на България. Освен това една от програмите е насочена към академичното обучение на бъдещите пилоти във вашето Висше военновъздушно училище. Тази програма ще е насочена към преподавателския състав."

Припомняме, на 13 януари 2020 г. започна обучението на наши военни пилоти, които ще летят на изтребителя Ф-16. Те преминават тренировки първо на учебния самолет L-39 ZA. Продължителността на обучението им е три години.