Глоба до 300 лева може да плати всеки, който при проверка не представи документ за самоличност.

Всеки представител на полицията има право да изиска удостоверяване на самоличността с документ, обясни главен инспектор Олег Банкин от Охранителна полиция.

Според Банкин е несъстоятелно оправданието на хората, че от страх да не бъдат обрани от джебчии, повечето не носят в себе си дори личните си карти.

Инспекторът посъветва всеки, който се притеснява от обир, да приспособи малък калъф за документи и пари и с конец и безопасна игла да го прикачи към дрехата си.

Правилното съхранение и опазването на документите за самоличност е персонална отговорност на всеки, съобщава БНР. Ако някой загуби личната си карта или бъде обран, трябва по най-бързия начин да сигнализира за това в полицията.

Съществува алтернатива за тези, които не желаят да удостоверяват самоличността си с този документ. Тогава за проверка на самоличността може да бъде ползван паспорт за пътуване в чужбина или шофьорска книжка.

Ако обаче лицето не носи в себе си никакъв документ за самоличност може да се наложи да бъде отведено за справка в полицията и дори да му бъдат взети отпечатъци, отбелязват експертите.

Ако загубите или унищожите документ за самоличност, глобата е от 20 до 150 лева. Ако сте жертва на джебчии, трябва да посетите най-близкото до инцидента РПУ, където се дават пълни обяснения за случилото се.

От полицията съветват да не се лъже, когато един документ е изгубен или унищожен поради небрежност с довода, че е бил откраднат, тъй като и в тези случаи може да има определени последици.

Контрольорите от градския транспорт също могат да поискат лична карта, за да съставят акт на нередовен пътник. В тези случаи обаче всеки може да поиска от служителя на градския транспорт да се легитимира с всички нужни документи, а дори и да отиде с него до управлението, за да се докаже дали това не е контрольор-менте.