"Ако пушенето е вредно, защо държавата не забрани продажбата на цигари", запита в студиото на Нова телевизия директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който беше министър без портфейл в първия кабинет "Борисов". Той, заедно с д-р Стефан Константинов, който в същото правителство за известно време беше здравен министър говориха по темата дали ужасяващи картинки върху цигарените кутии ще намалят броя на пушачите

Проф. Божидар Димитров, който е дългогодишен пушач, се съмнява, че пушенето води до подобни здравословни проблеми. "Друг е въпроса дали се случва, дали това е вярно. Ако наистина е толкова опасно, ако това е вярно - за какво е държавата, тя трябва да ги забрани", каза Димитров.

Д-р Стефан Константинов обясни, че броят на пушачите намалява. "От 2012 до 2014 са намалели с 2%. В България около 35% са пушачите, в Гърция - около 38%. По-на север има по-малко пушачи. Като лекар съм виждал много ужасяващи картинки, те са гадни. Има проучвания, че тези картинки заострят вниманието и помагат на хората да се замислят", каза бившият здравен министър.

"Забраната на ароматизираните цигари е лицемерие", каза Димитров. "Колите, които бълват автомобилни газове, не са ли по-вредни. Означава ли че на рекламите за коли трябва да слагаме и такива картинки", запита той и даде пример и с катастрофирали автомобили.

Д-р Стефан Константинов бе по-дипломатичен. "Да, колите са вредни, но това, че бълват отровни вещества, не значи, че трябва да не се борим с пушенето. Лицемерие е да прилагаме тези мерки и да стимулираме тютюнопоизводителите", обяви той.

Като пример за лицемерие директорът на НИМ, който твърди, че е защитник на традиционните християнски ценности, даде карикатурите за лидера на ДСБ Радан Кънев. "ЕС прие, че третият пол - гейове и лесбийки са равни на нас. Онзи ден, когато Радан Кънев трябваше да бъде атакуван, ред вестници поместиха информация, че това е нещо уязвяващо, фотомонтажи - това не е ли лицемерие? Приемаме, че гейовете са равни, а в политиката, - че е нещо лошо. Той може да е атакуван не за това, че е гей, а за това, че не си върши работата", каза Димитров.

Очаквано, по-близо до обсъжданата тема беше д-р Стефан Константинов, който коментира изказването на премиера: "Който пие ракия, пуши цигара, яде сланина да си плаща сам лечението!".

Лекарят обясни: "Ракийката и сланинката вредят на моето здраве, докато пушенето нанася щета и на околните. Никой не яде листата на тютюна, той трябва да бъде обработен по специален начин". Така д-р Стефан Константинов обясни, че и държавата помага за производството на цигари, докато се опитва да намали броя на пушачите.