Полицията с акция за опазване на живота на пешеходците от утре. Тя е обявена за денонощна и ще продължи до 31 януари, съобщиха от Нова телевизия. По статистика най-често инцидентите се случват между 17:00 и 19:00 часа вечерта. Именно затова и контролът тогава ще бъде най-засилен.

Анализът на предварителните данни за пътния травматизъм през 2019 г. показва, че средно всеки четвърти загинал на пътя е бил пешеходец. Това стана ясно на брифинг в Главната дирекция "Национална полиция". На него присъстваха инспекторите от отдел "Пътна полиция" Мария Ангелова и Петър Соколов, както и Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция "Безопасност на движение по пътищата". 

Целта на операцията е намаляване на травматизма сред самите пешеходци, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов от Пътна полиция.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. са настъпили 1739 тежки транспортни произшествия с пострадали пешеходци.

"При произшествия с деца се откроява особено уязвима групата загинали и пострадали от 10 до 17 години - възрастта, на която често те тръгват самостоятелно на училище и предприемат повече индивидуални действия без възрастен до тях", посочи още Росен Рапчев.

Друга уязвима група участници в движението са възрастните пешеходци. От една страна те често са по-бавно подвижни и понякога надценяват собствените си възможности да пресекат бързо пътното платно.

Пътните полицаи ще следят за това дали пешеходците пресичат правилно, както и дали шофьорите отнемат предимството им.

От "Пътна полиция" призовават шофьорите да не забравят, че пешеходците са уязвими, а тях пък съветват да бъдат внимателни, когато пресичат.