Хората на улицата искат оставка, но виждаме, че всеки от тях всъщност има различни искания. Протестът е тотално разпилян на различни групи, като всяка от тях има своя собствена цел и идея. Очевидно хората на площада не искат и партиите, които в момента са в Народното събрание. Те искат някаква нова промяна и искат нещата да се случват по някакъв нов начин - нещо, което обаче все още не са успели да артикулират правилно.

Ден 17-и

Ден 17-и

Вече е блокиран бул. "Цар Освободител", но няма напрежение

Това заяви за "Нова" Александър Сиди, депутат от ВМРО, "Обединени патриоти".

Не е въпросът в това да сменим петима министри, каквото направихме в петък. Въпросът е да говорим за политики. Затова седнахме да говорим с ГЕРБ през последните седмици, каза още той.

Припомняме, че бяха приети оставките на Младен Маринов, Владислав Горанов, Емил Караниколов, като от кабинета си отива и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ремонта на кабинета обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, след коалиционен съвет с лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Поста на вътрешния министър Младен Маринов ще заеме настоящият директор на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. На мястото на Емил Караниколов сяда неговият заместник Лъчезар Борисов.

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов, но и Николина Ангелкова

Рокадите в правителството обаче ще са 5, тъй като здравният министър Кирил Ананиев се връща в министерство на финансите, но вече като министър. Здравното министерство ще се поеме от директора на Александровска болница Костадин Ангелов.

Министър на туризма ще бъде Марияна Николова, сега вицепремиер по икономическата и демографската политика, която замести Валери Симеонов. Мотив за оставката на Ангелкова не бе посочен.

В коалиционното разпределение на постове и отговорности е потвърдено, стана ясно от коментара на премиера Борисов, което означава, че рокадата в Министерство на икономиката е посочена и утвърдена от малкия коалиционен партньор - Обединени патриоти. С ремонта обаче и Министерство на туризма минава под ръководството Обединени патриоти.

Предстои другата седмица правителството да представи нова политика по отношение на икономическото възстановяване и социалното подпомагане. За приоритизиране на финансово-икономическите мерки и изпълнението на коалиционното споразумение настоя и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.