Алексей Петров е бил сред предложените за отличието Мъж на годината 2010, връчвано от Дарик радио.

Бившата барета, който прекара осем месеца зад решетките и на 12 октомври беше пуснат под домашен арест, обаче не е успял да събере необходимите точки, за да стигне до финала.

За първото място се борят двама министри от кабинета "Борисов" и един спортист. Кой са те ще стане ясно на 2 ноември.

Тримата номинирани за отличието бяха определени от близо 120 журналисти от София и страната. В своите лични класации за Мъж на годината те включиха 93-ма мъже и 3 жени. Това са министърът на правосъдието Маргарита Попова, подалата оставка министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Тази година сред предложените за номинация мъже има основно политици и спортисти, малко журналисти, артисти, режисьори, музиканти, писатели.

В първата десетка е името на отец Иван, който от години помага на нуждаещи се мъже, жени и деца. В изградения от него приют в Нови хан в момента живеят около 130 души, останали без  дом.

В журналистическите предложения за номинации за Мъж на годината попадна и още един Божи служител. 90-годишният отец Атанас от село Хвойна. Близо седем десетилетия, всеки ден, той върви по около 8 километра пеш из Родопите, за да стигне до селата Малево и Орехово, където служи.

За отличието беше предложен и шефът на свиленградската пожарна Валентин Ангелов. Той ръководеше българския отряд, изпратен през лятото в Подмосковието, да се бори с невижданите там пожари.

Своето място в класацията намери и капитанът на отвлечения от сомалийски пирати български кораб "Панега" Румян Попов. Моряците ни на борда му бяха освободени след почти четири месеца в плен.

Точки събра и поетът Борис Христов, който през май отказа да получи присъдения му за заслуги в областта на културата орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен. Христов се аргументира тогава със свое решение , още от преди промените, да не приема държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната.

Кой ще спечели конкурса ще се реши чрез онлайн гласуване, в което може да се включи всеки желаещ. То ще започне на 2 ноември в сайта manoftheyear.bg и ще продължи до 26 ноември включително. Победителят ще бъде обявен на церемония в началото на декември