Да си представим, че Омикрон не е краят на пандемията. Това предложение дойде от Костадин Ангелов от ГЕРБ по време на дебатите по бюджета на НЗОК. А според него този сценарий е почти сигурен.

Правителството не е изпълнило задачата си да се достигне по-висок дял на ваксинация. И 75 лева за пенсионерите, които се ваксинират, не свършили работа. С промените в бюджета на Касата се ощетявал надзора на Касата да дофинансира болниците при нужда при следваща ковид вълна. Тук няма политика, да мислим държавнически, настоя бившият здравен министър.

Около 45 милиона прегледа годишно се осъществяват в доболничната помощ, над два милиона са болничните прегледи, стана ясно от думите и на Хасан Адемов от ДПС. Той попита кога ще се изгради информационната система в здравеопазването и се обяви срещу командно административния начин на разпределяне на парите.

Костадин Ангелов пак се включи в дебата, обвинявайки управляващите, че са преписали бюджета на ГЕРБ. С това му твърдение се съгласи Хасан Адемов, но изтъкна, че бюджетът на Касата сега бил по-лош от тези финансови параметри, които преди предлагали герберите.

Най-бедните без пари за зъби
Обновена

Най-бедните без пари за зъби

Депутатите гледат бюджета на НЗОК на второ четене

Няма ненаказано добро, коментира и Асен Балтов. Според него се наказвали 15-20 болници, които изнесли ковид кризата и се ограничавало дофинансирането на лечебните заведения, които са гръбнакът на здравеопазването. Около 100 милиона лева ще загубят тези болници само през първото тримесечие на тази година заради нова методика на НЗОК.

Георги Михайлов от БСП си представи какво щяло да е, ако ГЕРБ не управлявали пандемията. Нямало да се купят небалансиран брой ваксини и нямало да се спре ваксинационният процес със спирането за известно време ваксината на "Астра Зенека". Освен това учениците щели да учат присъствено. Михайлов обвини ГЕРБ, че задръстили университетските болници с ковид болни.

Социалистът прогнозира, че пандемията затихва. Костадин Ангелов пак излезе и очерта още една своя представа - у нас ваксини само Спутник. Той каза, че смъртността при управлението на Румен Радев била по-голяма, отколкото по времето на ГЕРБ. Лъчезар Иванов пък си представи как конфликтът Русия-Украйна "запали и нашата черга".

По-късно депутатите приеха без особени изменения бюджета на НЗОК на второ четене.