Като най-сериозни нарушения на човешките права в България световната организация Амнести Интернешънъл посочва продължителното задържане на хора, потърсили убежище и отказването на закрила, дискриминацията над малцинствата, нетърпимостта и насилието срещу гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални.

Световната икономическа криза сериозно накърнява спазването на човешките права и отвлича вниманието от нарушенията им, пише Амнести Интернешънъл в годишния си доклад.

Според документа рецесията ще доведе до масова бедност и социална криза, която от своя страна може да има за резултат политическа нестабилност и насилие. Докато правителствата се борят да възстановят икономиката си спазването на човешките права остава на заден план, предупреждава генералният секретар на организацията Ирен Хан.

Като примери за дискриминация на малцинствата у нас се посочват ромската, македонската и турската общност.

В доклада се обръща внимание на изявите на лидера на Атака Волен Сидеров, които е признат за виновен от СГС за използване на дискриминационен и нападателен език спрямо етническите турци в България и за създаване на атмосфера на враждебност около тях.

Описан е и гей парадът в София, на който 150 мирни маршируващи са били замеряни с камъни, бутилки и коктейли Молотов.

Организацията обръща внимание и на реакцията на премиера Сергей Станишев, който е изразил публично несъгласието си с провеждането на мероприятието. Изтъква се още и че са арестувани 60 души.

В секцията за България за мъчения и изтезания се споменава случаят с Ангел Димитров - Чората, както и насилието на полицаи най-вече спрямо представители на ромската общност.

Коментират се и лошите условия в повечето от родните затвори, които според Амнести Интернешънъл са под изискваните международни стандарти.

За пример се посочва затворникът Николай Кирилов Гавазов, признат за виновен за изнасилване, които прекарал близо 2 години в тясна килия без прозорци в пазарджишкия затвор.

Споменати са и лошите условия в социалните домове и здравните институции, както и редицата инциденти и случаи на насилие в тях.