Заедно с колеги от Европейския парламент вървим в една посока- в опазване на един от символите на България и Европа, а именно българското розово масло. Страните, които дадоха своята подкрепа, са Испания, Гърция, Италия, Франция, Португалия, Малта и Кипър.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в Европейския парламент в Брюксел, където бяха представени розовото масло и българските традиции.

"Вярвам, че имаме много други проблеми, за които да се тревожим, преди да стигнем до момента, в който регулираме розовото масло", изтъкна Новаков. По думите му на първо място трябва да бъдат предпазени хората и техните семейства, а едва след това и околната среда. Той припомни, че Съветът на ЕС се е съгласил с аргументите на българските депутати защо трябва да се запази настоящата класификация на етеричните масла.

Следващата седмица предстои гласуване в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП. Ще бъде внесено предложение за изтриване на целия текст, който предлага розовото масло да бъде разглеждан като смесица от продукти, вредни за човешкото тяло. Българските евродепутати ще настояват розовото масло и неговите качества да се разглеждат като един продукт.

През октомври и по-точно в края на месеца, се очаква Регламентът да бъде гласуван в пленарна сесия в Страсбург. Новаков вярва и е убеден, че с получената до момента подкрепа, най-вероятно битката ще бъде спечелена. По думите му гласуването няма да бъде на национален принцип, защото имало и евродепутати от Германия, които също разбирали за какво се борим.

Земеделският министър брани българското розово масло от Нидерландия в Люксембург

Земеделският министър брани българското розово масло от Нидерландия в Люксембург

Кирил Вътев обясни, че безопасността на продукта е доказана научно и с вековен опит

Андрей Новаков обясни още за News.bg и при какви условия розовото масло е вредно за здравето според Регламента. Евродепутатът даде пример с доклад, според който розовото масло пречело на котките. Според текста на друг пък, след като розовото масло попаднело в отпадъчни води, освен че се замърсявала почвата, но и рибите се отравяли. И това са само част от доводите, прилежащи в документацията на Регламента, подчерта Новаков.

Както отбеляза евродепутатът, Съветът на ЕС предлага отпадане на това предложение, но има текст, според който Европейската комисия може да излезе с ново предложение до 4 години. В тази връзка българските евродепутати ще се борят подобно предложение да не излиза нито след 4, нито след 14 години, допълни Новаков.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова също взе думата по време на събитието в Европейския парламент.

"Днес Европейският парламент е България, защото тук при вас гостуваме, за да ви кажем, че розовото масло не е просто традиция и икономика, то е идентичност. Днес ви гостува България", заяви Стоянова пред гостите. Тук сме от името на всички българи, които пазят тази традиция в семействата и в домовете си, допълни тя.

"Знайте, че когато гласувате регламента, вие гласувате розовото масло или да ни надживее, или да сложите край на една традиция, която определя нашата идентичност", прочувствена бе Стоянова.

На събитието официални гости бяха още евродепутатът Мария Спираки и посланикът ни в Брюксел Румен Александров, които изразиха подкрепата си към запазването на българското розово масло. Присъстваха още българският евродепутат Петър Витанов, както и евродепутати от Португалия и Германия.

Гостите бяха запознати с продуктите, които се произвеждат от българското розово масло, като парфюми, козметика, локум и дори ликьор. За желаещите да се запознаят по-отблизо с българските традиции бяха оставени книжки с информация както на български, така и на английски език. Имаше и изложба, която също разкриваше историята и начина на производство на розовото масло. За по-любопитните бе изложен и уред за дестилация, но демонстрация не бе възможно да бъде направена. Както Андрей Новаков отбеляза, незнайно защо в ЕП не дават да се пали огън..

Най-спиращи дъха обаче бяха група младежи, облечени в народни носии. Те представиха два танца, които потопиха всички присъстващи в сърцето на България.