В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС бе одобрено законодателно предложение, запазващо класификацията на етеричните масла. На срещата на Комитета на постоянните представители - КОРЕПЕР 1, държавите-членки приеха предложението, включвайки клауза за преглед след 4 години, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

България и други седем държави-членки успяха да убедят Съвета да запази настоящият подход към класификацията на етерични масла, основно заради трудностите при приемането на предложения нов подход и за да се запазят доходите на земеделските производители и сезонните работници.

Решението на Съвета е положителна крачка напред за производителите на натурални съставки за парфюмерията и козметиката. Въпреки това, все още предстоят преговори с Европейския парламент относно окончателния текст на регламента.

Министърът на земеделието Кирил Вътев подчерта, че това постижение е успех не само за правителството, но и за премиера акад. Николай Денков, който категорично защити българското розово масло и другите натурални етерични масла пред Европейския съвет. Той изрази загрижеността си относно недостатъците в проекта на регламента, които поставят етеричните масла в графата на опасните химични смеси, и поиска прецизиране на текста, за да бъде той научнообоснован. Премиерът настоя, че европейският регламент трябва да отчита концентрацията на веществата, за да се определи тяхната опасност.

Розобер 2023: Работната ръка остава кът

Розобер 2023: Работната ръка остава кът

Законът за розата има нужда от промени, смятат от бранша