ГЕРБ вече са под бомбардировка. Реалният проблем на ГЕРБ е, че нямат съюзник. Това коментира в "Тази сутрин" социологът Андрей Райчев. Той даде пример с БСП, които навремето също изпаднаха в такава ситуация. Какво чакат те - да станат пак мнозинство? Това няма да се случи. Те чакат това да се случи с техните противници, че някой да поиска с тях.

Политологът Димитър Ганев се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че ГЕРБ очевидно са в отбранителна позиция и това няма да спре. Според него те трябва да се заредят с търпение. Двамата коментираха и новосъздалата се коалиция между ВМРО, "Воля" и НФСБ.

ВМРО, "Воля" и НФСБ си стиснаха ръцете

ВМРО, "Воля" и НФСБ си стиснаха ръцете

Лидерите Каракачанов, Симеонов, Марешки няма да са част от листите

Никога в политиката едно плюс едно не е равно на две. Най-важното нещо в една такава коалиция не е аритметичният брой, защото част от гласоподавателите на ВМРО не биха приели коалиция с "Воля" или пък симпатизантите на Марешки не харесват ВМРО. Това автоматично води до отлив от избиратели. Има коалиции, които намаляват подкрепата. Има и такива, които я увеличават. Проблемът на тази коалиция е, че няма силен разказ", на мнение е Димитър Ганев.

Марешки взел от медиите думата "мекотело" спрямо настоящите си коалиционни партньори

Марешки взел от медиите думата "мекотело" спрямо настоящите си коалиционни партньори

Това го повтарям аз след вас

Според Андрей Райчев тезата "лидерите назад" ще е печеливш ход в този случай. "Същото се отнася и за Борисов. Идеята на ГЕРБ в момента е мълниите да падат върху Даниел Митов и вътрешните играчи да не се хабят. Според мен той ще е и кандидат за президент. В този смисъл и тук има крачка назад", смята Райчев. Според него независимо кой е кандидатът за президент на ГЕРБ, той ще загуби и очевидно ГЕРБ няма да жертва силен играч. "И на следващите избори няма съмнение, че фрагментацията ще се запази. Този път обаче те няма как да не направят правителство. Ако втори път направят този номер като първия, ще е катастрофа. На 12 юли те ще трябва да предлагат някакво правителство. Друг е въпросът дали ще мине", коментира още Андрей Райчев.

Ако Трифонов не поеме отговорност, може да има наказателен вот срещу него, допълни Димитър Ганев.