"Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като гледам с каква лекота нашите македонски историци от Скопие защитават незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно опасение - че малко трудно ще върви работата през следващата година."

Това заяви съпредседателят на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров на брифинг в Министерството на външните работи.

Той обясни, че след 16-та поред среща започнала под сянката на това, което се случило в РСМ на 8 декември. Тогава българските историци чули от най-високите исторически представители на страната, че Свети Климент е създал македонската духовност, азбука, писменост, литература, книжовност. В края на 2018 г. българо-македонската комисия приела няколко препоръки към двете правителства за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Наум и Цар Самуил, обясни Димитров.

В Катимерини: Северна Македония се сблъсква с български мечти за "Велика България"

В Катимерини: Северна Македония се сблъсква с български мечти за "Велика България"

"Гърция трябва незабавно да организира международна информационна кампания за събитията в региона и опасностите, които се създават"

По думите му политическото ръководство в РСМ знае, че това е резултат от работата на комисията, но на 8 декември публично се говори по един начин, който е вписан по традиционната интерпретация на миналото. Това се случва точно сега, когато времето е решително за плановете на РСМ да тръгне по европейския път. "Това не е един добър жест в двустранното общуване", коментира  Димитров.

Той посочи, че е почти завършен протоколът за 12-та среща от работата на комисията. Закъснението също било символично, а все още има да се работи по протоколите на 4 срещи. Ангел Димитров отказа да прави оценка на работата на комисията, но тя е ясна от само себе си.

"Резултатите са нулеви и няма резултати от съвместната българо-македонска комисия", оцени Димитров работата на българо-македонската комисия.

Той уточни, че за да заживее един договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество трябва да бъдат направени стъпки от всички полета на взаимодействие. По спазването на самия договор също нямало никакъв напредък.