"Свидетели сме на поредната ковид вълна". Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Неделя" 150 по БНР.

По думите му процентът на положителните проби се движи в тесни граници между 80 и 9,5%, което не е малко, защото продължава да се увеличава броят на приетите за лечение, а това поставя здравната система на натиск.

Според него, ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант. "Не трябва да гледаме на този процес като на някакво чисто природно явление, в което сме просто наблюдатели, защото другите данни, които имаме от различните страни показват, че общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през тази четвърта вълна", коментира доц. Кунчев.

Иван Нейков: Инфлацията е очаквана, не ни очаква Виденова зима

Иван Нейков: Инфлацията е очаквана, не ни очаква Виденова зима

Няма как да има едновременно и икономически ръст, и спад на цените

Той изтъкна, че колкото по-малко имунизирани хора има, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора с в болница и съответно процентът на починалите е по-голям. Според доц. Кунчев у нас антиваксърството е толкова активно заради социални явления - "да имаш държавата за враг, да не вярваш на никого, а да вярваш на това, което прочиташ в абсолютно неясни източници.При 6 млрд. направени ваксини до момента да твърдиш, че има неясноти, е безумно".

Кунчев поясни, че другата седмица ще бъде коригирано ограничението за публиката на спортни събития. По отношение на третата бустерна доза ваксина срещу COVID-19, доц. Кунчев уточни, че общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима.

"Само че в медицината 2 и 2 не винаги е 4. Всеки реагира на база на собствения организъм. При хора, които по някакви причини имат по-ниско ниво на антителата, което предполага изследване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се препоръча трета доза. Подробностите са важни - каква ваксина да бъде направена, в какъв срок, какви изследвания трябва да направят хората", посочи той.

Проф. Чорбанов: През октомври представяме българската COVID ваксина

Проф. Чорбанов: През октомври представяме българската COVID ваксина

Той поясни, че навсякъде се въвежда бустерна доза

На Кунчев му се искало да има единно европейско решение за третата доза, но няма смисъл да се чака, интересът е голям. Това ще се случва минимум 6 месеца след завършения цикъл на ваксиниране. Засега масова реимунизация не е необходима, увери той.

Здравният инспектор посочи, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат. Срокът на ваксинационните паспорти според него ще бъде автоматично удължен.