Туризмът в момента на практика не работи и не е ясно колко дълго ще продължи кризата в сектора заради коронавируса. Намираме се в безпрецедентна криза. Това каза в студиото на БиТиВи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Последните данни от Единната информационна система за цялата страна са за нощувки на 1025 души - което е под 1% от обичайния брой на туристи по това време. Заетите в сектора са изправени пред голямо изпитание - това са над 200 000 души, по данни на министерството.

Никой не може в момента да прогнозира и какво ще се случи с летния сезон, насоката е към късен летен сезон засега - юли, август и септември с реклама към вътрешния пазар и пазара на Балканите.

Масово анулиране на резервации отчита Ангелкова

Масово анулиране на резервации отчита Ангелкова

Възстановяват парите за отменени пътувания до Италия, Испания, Германия, Франция и Румъния

В писмо 74 туроператорски фирми посочват, че са заплашени от фалит, и министър Ангелкова призна, че кризата може да има и такива измерения. В момента в страната има 3420 регистрирани туроператора, което е много в сравнение с другите държави. Повечето от тях са на минималните застрахователните прагове, а има само четирима големите туроператори.

"В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение", разясни Ангелкова.

Това означава, че туроператорите ще имат време да връщат пари до 13 май на туристите, отменили резервациите си.

Заради хаоса с предплатените пакетни пътувания беше създадена схема за ваучери със срок 24 месеца. Според директивата на ЕК обаче никой туроператор не може да задължи клиента да приеме този ваучер, ако той не желае и ние не можем да ги насилваме, обясни Ангелкова.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

На практика туристите, чиито резервации не са се осъществили, имат три опции - възможност за ваучер, пренасочване на пътуването или възстановяване на сумата.

Ангелкова от своя страна призова клиентите за солидарност към заетите в бранша в трудния момент.

Преди кризата очакванията за летния сезон са били за ръст до 10% спрямо 2019 г. Въпреки преждевременно прекъснатия зимен сезон, за периода декември - януари е отчетен ръст от 11,9% спрямо същия период на миналата година, посочи още министърът в отговор на въпрос дали потвърждава думите на премиера за мазнинка в сектора.