Ако на украинските граждани бъде извършена здравна, спешна помощ или друга такава, директорите на болниците могат да бъдат спокойни, че ще бъде заплатена за сметка на държавата през НЗОК. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в НС и депутат от "Продължаваме промяната" Антон Тонев пред БНТ.

Засега правителството се е спряло на целево отпускане на допълнителни средства в НЗОК. Сумите, които ще трябват, за да могат да покрият нуждите на бежанците няма да бъдат сериозни и няма да доведат до разместване на здравната система, уточни Тонев.

Той увери, че здравната ни система е подготвена за посрещане на украинските бежанци. Джобът на болниците няма да бъде ударен, защото компенсацията ще идва със същото темпо, в което се осигурят здравноосигурените лица. Болниците няма да изпаднат в някакъв дефицит, каза Антон Тонев.

С промени в три закона МЗ осигурява медицинска помощ на бежанците от Украйна

С промени в три закона МЗ осигурява медицинска помощ на бежанците от Украйна

Създадена е организация за оказване на спешна медицинска помощ

Той подчерта, че всеки един бежанец ще получи качествена, надежда и навременна здравна помощ в България. Всички разходи за пострадалите бежанци ще бъдат за сметка на държавата и здравните услуги ще бъдат заплатени на 100%. Всеки украински бежанец, който е преминал границата, до 31 март ще получава медицинска помощ без значение какви са неговите планове оттук насетне, допълни Тонев.

За реформата в Спешната помощ, Тонев заяви, че реформата вече е започнала, като тя трябва да обхване и МОН. Спешна помощ няма да бъде разклатена или разтресена, а ще поеме допълнителните хора, които влизат в България, подчерта шефът на здравната комисия в парламента. Той смята, че здравната система ще може да се справи с украинската вълна на бежанци.

С промените в Закона за здравното осигуряване ще бъде предоставена възможност украинските бежанци да потърсят личен лекар.

Той увери, че петата вълна на коронавируса отстъпва и интензивните легла намаляват. COVID-19 все още е тук, отстъпващ е, но не трябва да подценява неговото действие, призова Тонев. Той очаква планово нарастване на случаите на хора в болниците и планово намаляване на парите, които се дават за клиничните пътеки за коронавируса.