Настилките по пътните съоръжения, като виадукти, мостове и водостоци, се обработват превантивно срещу заледяване, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Постоянно се извършват и огледи за премахване на евентуални ледени висулки.

За днес Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код за опасно време и понижение на температурите за по-голяма част от страната.

През нощта близо 540 машини са обработвали пътните настилки, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия.

Ограничено е движението за МПС над 12 тона и тегленето на ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала", както и на всички автомобили през прохода "Троянски".

Жълт код за сибирски студ

Жълт код за сибирски студ

Прогноза за времето

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, като спазват дистанция и указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg и на тел. 0700 130 20 в АПИ.