Анализираме ситуацията и до дни ще преценим дали Агенция "Пътна инфраструктура" да заведе дело за злоупотреба с право срещу жалбоподателите по процедурата за избор на изпълнител на бъдещата ТОЛЛ система в страната. Това съобщи пред представители на медии днес в Луковит министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че то ще е в унисон с решението на Върховния административен съд по обществената поръчка от месец март тази година в полза на Агенция "Пътна инфраструктура", в което част от мотивите включват злоупотреба с право и шиканиране на процеса.

6-ма кандидати подадоха оферти за изграждането на тол системата

6-ма кандидати подадоха оферти за изграждането на тол системата

Разполагаха с по-малко от 24 часа

След отхвърлянето на една от подадените жалби, се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията и по останалите две от жалбите. Ако произнасянето е в полза на АПИ и не бъде обжалвано пред ВАС, ще се премине към сформиране на оценителна комисия, която ще работи в съкратени срокове, така че работата по изграждането и внедряването на ТОЛ системата да започне максимално бързо. Очаква се изпълнителят да бъде избран в периода между септември и ноември 2017 г., а той да започне работа в края на тази или началото на следващата година, информира регионалният министър.

Седем месеца внедряваме ТОЛ системата

Седем месеца внедряваме ТОЛ системата

Чака се становището на КЗК

Въвеждането на ТОЛ системата ще доведе до по-справедлив модел, като тенденцията и в Европа е в посока отпадане на винетните такси, обърна внимание Николай Нанков. Предстои да бъде взето решение, но е възможно интегрираната електронна система за таксуване да обхване около 50% от републиканската пътна инфраструктура в страната, а приходите от нея още в първата година след старта й ще бъдат с около 500 млн. лв. повече спрямо сегашните, каза още той.

Продадените през 2016 г. винетни стикери са 6 813 455 бр., приходите от които възлизат на общо 326 837 238 лв. и се изразходват единствено за рехабилитация на републиканската пътна мрежа, информира министърът. Най-голям е приходът от годишни винетки за автомобили, който възлиза на 177 288 655 лв. Следващият по размер приход е от седмичните винетки за леки автомобили - 41 031 420 лв., от които са продадени 2 735 428 бр. стикера с единична цена 15 лв., съобщи още той. След тях се нареждат дневните винетки за тежкотоварни автомобили, като през 2016 г. броят на продадените от този тип винетки е над 1,4 млн. лв., като те са с единична цена от 21 лв. "България неслучайно е страната с най-евтино таксуване на транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили. С въвеждането на ТОЛ системата тази несправедливост ще бъде отстранена. Транзитният трафик ще заплаща в държавния бюджет съизмерими с другите държави такси за ползване съответно за амортизиране на инфраструктурата", посочи Николай Нанков.

По-скъпите винетки са законни, реши окончателно ВАС

По-скъпите винетки са законни, реши окончателно ВАС

Процедурата била спазена коректно

През следващата седмица ще бъдат назначени двама нови членове на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - инж. Светослав Глосов и инж. Веселин Давидов, съобщи също министърът. Той допълни, че двамата са с признат опит в бранша. Предвиждаме в агенцията да бъде обособено звено, което да изготви промяна в нормативната уредба и модел за адекватно тарифиране, което ще се одобри от МС и ЕК, каза още той.