Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2, който се разпространява още по-бързо. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова по време на виртуална дискусия на тема "Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца - научнообосновани факти", съобщи Министерство на здравеопазването.

Ваксините предпазват и от т.нар. дълъг (пост-) COVID, при който симптомите (затруднено или учестено дишане, умора, затруднение в мисленето и концентрацията, главоболие, кашлица, мускулни болки, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние и др.) не изчезват повече от 4 седмици след първоначалното инфектиране със SARS-CoV-2, каза още Аргирова. По думите ѝ ваксинацията намалява вероятността за поява и на последващи усложнения, които могат да се появят 1 г. по-късно.

Даряваме 500 000 дози ковид ваксина на Уганда

Даряваме 500 000 дози ковид ваксина на Уганда

Разходите за доставката ще бъдат поети от африканската държава

Ваксините не дават 100 % защита срещу инфекция, но дори да се заразят, ваксинираните боледуват много по-леко, често асимптоматично, тъй като вирусът преживява не повече от 3 дни в организма им, подчерта проф. Аргирова.

По думите на професорът поставянето на различни COVID ваксини не е опасно. Доказано е, че комбинацията на различни по вид ваксини води до образуването на по-високи нива на антитела, отколкото при използването на една и съща ваксина, допълни още тя.