Изказването на премиера Бойко Борисов беше меко казано избързано и неаргументирано.

Това заявиха на пресконференция различни арменски организации у нас. Повод за нея беше вчерашната среща на българския премиер с турския му колега Реджеп Ердоган и думите на Борисов, че турската страна ще получи подкрепата ни за членство в общността.

Според Вартануш Топакбашян от Координационния съвет на арменските организации в София, изказването на Борисов показва непознаването на дълбочина на проблема - мястото на Турция в ЕС.
Според нея е неуместно и изказването му, че в България няма да се проведе референдум по темата.

Категоричното изявление на българския премиер, че референдум няма да има, поражда много сериозен размисъл доколко се познава Конституцията и доколко не се нарушава закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, коментира още Топакбашян.

Ние, като арменци и като български граждани, си позволяваме да декларираме, че един български премиер, когато прави подобни изявления, касаещи външната политика на България, трябва да познава добре тази политика, конституцията и законодателството, добави тя.

Съюзът на тракийските дружества в България смятат, че премиерът е бил подведен.            Още...

Топакбашян беше категорична, че всички цивилизовани държави се допитват в подобен случай до народа си и това трябва да се случи и у нас. Докато Турция не може да промени своето отношение към народа си, докато не се цивилизова и демократизира, ясно е, че мястото на Анкара не е в ЕС, изтъкнаха от организацията.

Те са и категорични, че България, като членка на ЕС, би трябвало да види реални стъпки, извършени от турската страна по пътя й към еврочленството. Като основен външнополитически проблем беше изтъкнат проблемът с Кипър.

В средата на юли месец ВМРО внесе в Народното събрание 320 000 подписа за провеждането на референдум. Днес по-рано от ВМРО обявиха също, че ще призоват на протест всички, които са се подписали.

От арменските организации припомниха, че Кипър се е съгласил да подкрепи Турция за влизането й в ЕС, при условие турската страна да отвори пристанищата и летищата си за Кипър. До момента това не се е случило и е напълно възможно Кипър да блокира евентуалното членство на Турция в общността.

Сред вътрешно-политическите проблеми в Турция бяха отбелязани нарушаването на човешките права и неспазването на основни демократични ценности.

Изключително силно застъпена на пресконференцията бе темата за арменския геноцид. Турция има морален ангажимент, който 100 години отрича и не желае изпълни, посочиха от арменските организации.

Ние като арменци и като български граждани, сме живо заинтересовани от влизането на Турция в ЕС и от темата за изплащането на компенсации според постигнатите вече договорености, посочиха още представителите на арменците в София.

Признаването на геноцида неминуемо ще означава плащане на компенсации, каза от своя страна историкът Агоп Гарабедян.

Участие в пресконференцията взе и музикантът Хайгашод Агасян. Когато снощи гледах новините, се замислих какво прави България в лицето на своя министър-председател, на своето ръководство, как може да се зачеркне така историята, коментира той. Агасян изрази увереност, че ако в крайна сметка се стигне до реална подкрепа на страната ни за членство на Турция в ЕС, България ще постави своите условия за това.

Няма бъдеще без минало, ката още Агасян. Според него е нужно в Турция да се разбере, че трябва да се поклони на всички народи, които са пострадали от османската империя. Можем ли да кажем едно добро нещо, което е направила Османската империя?, попита той и добави: Само разруха, убийства, кланета, избиване на християнското население.

От организациите бяха категорични, че България трябва да бъде организиран референдум относно евентуалното евро членство в Турция в ЕС, защото това е решение, което трябва да вземе българският народ. Ние не се сърдим, защото обичаме България и българския народ, но България трябва да защитава националните си ценности, категорични бяха от арменските организации.

Тя се съобразява с интересите на всеки друг, но не и със своя собствен, посочиха още арменците.