Противоепидечините мерки трябва да важат за всички, включително за Светия синод, и не бива да се допуска прилагане на двойни стандарти. Недопустимо е да се създава впечатление за разнобой между Националния оперативен щаб и правителството. Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България.

"Решението на правителството да въведе и веднага след това да отмени мярката, задължаваща носенето на предпазни маски на обществени места, поставя въпроси за ефективността на неговите действия в настоящата криза. Няма по-неподходящ момент за пораждане на съмнения, че се работи по метода: проба-грешка. Защото сега най-малко е необходимо да се подкопава доверието в необходимостта от безусловно и стриктно спазване на въведените строги ограничителни мерки." - се казва в официално изявление на АСБ.

Атлантиците подчертават,че това е лош сигнал към обществото и дори е опасно в сегашната ситуация.

"Подобни действия лесно могат да затруднят и дори да блокират мерките за противодействие на COVID‑19 и да доведат до тежки последици за здравето и живота на хората." - подчертават от организацията.

Борисов призовава българите към търпение, сила и отговорност

Борисов призовава българите към търпение, сила и отговорност

Той ги помоли да осъзнаят сериозността на ситуацията

"Правителството трябва да прояви решителност, но и да се възползва пълно от националната експертиза, за да не бъде скоро принудено от обстоятелствата да въведе най-крайни ограничителни мерки, като пълна карантина със забрана за излизане от домовете, освен при строго регламентирани случаи. Такава карантина вече има въведена в други европейски държави и всички заедно, правителство и граждани, трябва да се опитаме да я избегнем. Взаимното доверие вътре в обществото ни в този момент е от критично значение." - посочват атлантиците.

На фона на наближаващите Великденски празници от АСБ подчертават, че колебливата позиция на правителството към опитите на Синода на Българската Православна Църква да не се съобрази с ограничителните мерки в страната създава предпоставки за демотивиране на гражданите за спазване на предприетите мерки за ограничаване на заразата.

По-рано съпредседателят на Атлантическия съвет Димитрин Вичев изрази опасения, че ако храмовете са отворени са посетители през празниците, това ще доведе до масово нарушаване на противоепидемичните мерки.

"Миряните да гледат, да слушат, да се молят и прекръстват пред домашните си икони. Колкото пъти си искат. По всяко време на денонощието. Бог е в нас! И всяко място може да е храм за вярващите!

Всяка религия е достойна за уважение, но изповядващите я не могат да бъдат привилигеровани спрямо другите хора. Още по-малко пък техните религиозни водачи имат право да не се съобразяват със законите в страната. Те не са богоизбрани, а са регистрирани по Закона за вероизповеданията и са избрани и назначени от техните общности! Националният оперативен щаб и правителството да не се опитват да прилагат двойни стандарти и да правят компромиси спрямо БПЦ. Това ще бъде разрушително за самодисциплината на гражданите. Тяхното търпение също не е безкрайно!" - предупреди съпредседателят на АСБ.

Пълният текст на позицията на АСБ:

Решението на правителството да въведе и веднага след това да отмени мярката, задължаваща носенето на предпазни маски на обществени места, поставя въпроси за ефективността на неговите действия в настоящата криза. Няма по-неподходящ момент за пораждане на съмнения, че се работи по метода: проба-грешка. Защото сега най-малко е необходимо да се подкопава доверието в необходимостта от безусловно и стриктно спазване на въведените строги ограничителни мерки.

Недопустимо е да се внушава съществуване на разнобой между Националния оперативен щаб и правителството, или да се правят изводи за противоречия вътре в кабинета.

Това е лош сигнал към обществото, а в условията на настоящата криза е и опасно. Подобни действия лесно могат да затруднят и дори да блокират мерките за противодействие на COVID‑19 и да доведат до тежки последици за здравето и живота на хората.

Не по-малко вреден сигнал към обществото е колебливата позиция на правителството към опитите на Синода на Българската Православна Църква да не се съобрази с ограничителните мерки в страната. Приетата компромисна позиция създава предпоставки за демотивиране на гражданите за стриктно спазване на предприетите мерки за ограничаване на пандемията от COVID - 19 и защитата на тяхното здраве

Двойни стандарти в прилагането на закона и в равенството на всички пред него, особено в кризисна ситуация, са недопустими!

Правителството трябва да прояви решителност, но и да се възползва пълно от националната експертиза, за да не бъде скоро принудено от обстоятелствата да въведе най-крайни ограничителни мерки, като пълна карантина със забрана за излизане от домовете, освен при строго регламентирани случаи. Такава карантина вече има въведена в други европейски държави и всички заедно, правителство и граждани, трябва да се опитаме да я избегнем. Взаимното доверие вътре в обществото ни в този момент е от критично значение. Ако се налагат в бъдеще по-строги мерки, доверието ще ни е нужно още повече.

Колебанията в действията на правителството днес могат да имат тежки последици утре. Противоречията днес могат да се окажат проблем при следващ етап на кризата.

АСБ се обръща към правителството и с апел отговорно да обмисля и прилага мерките за спасяване на икономиката от изпадане в дълбока рецесия, като приложи най-добрите практики от други държави и бързо ги адаптира към българските условия. Взетите решения трябва да са максимално справедливи и да урегулират навреме всичките последващи от тях действия и промени.

АСБ искрено желае успех на правителството за справяне с тази криза. Неговият успех ще бъде успех и на всички български граждани.

АСБ изказва горещата си благодарност към българските лекари, медицински сестри и доброволци, които в борбата за здравето на хората дават примери за достойно служене на национална кауза.

Призоваваме и всички граждани: нека бъдем разумни и да спазваме точно и пълно въведените мерки за противодействие на пандемията!

Нека бъдем солидарни като общество, за да излезем заедно и успешно от това изпитание!