"Много слабо." Такава оценка на управлението на здравната криза постави бившият директор на "Пирогов" и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Асен Балтов пред News.bg.

По-скоро бих казал, че благодарение на това, че Делта вариантът бил много по-тежък от Омикрон варианта, някак си разчитахме повече на естествен имунитет и на желанието на хората, които са с две дози, да си направят бустерна доза, посочи бившият шеф на "Пирогов". Хората, които си поставили бустерни дози били най-добре защитени и от Омикрон, докато повечето от всички останали преболедували вируса.

2854 новозаразени и 59 починали с коронавирус за денонощие

2854 новозаразени и 59 починали с коронавирус за денонощие

Излекуваните са 9016, поставени са 4 641 ваксини

Той обясни, че покрай приемането на бюджета и войната в Украйна, като че ли хората забравили, че има ковид вълна, но макар и че случаите постепенно намаляват и пикът на вълната вече да е отминал, броят на починалите все още е прекалено висок и мерките трябва да се спазват в затворените места. Намалиха се ограниченията за посещения на заведения и за зелен сертификат. Постепенно може би до края на март може да се очаква, че ще има едно нормализиране на нивата на заболелите от коронавирус, подчерта Балтов.

Той категорично одобрява отпадането на зеления сертификат, като от ГЕРБ също подписали към КС искането за отпадане на зеления сертификат. Зеленият сертификат в този му вид няма значение в момента и той нито ни пази от Омикрон, нито пък, който е с две дози ваксини, има достатъчно имунитет и може да бъде предпазен. Трябва да остане един ваксинационен сертификат, който да важи при пътуване или когато хората имат нужда от него, а всичко останало да остане въпрос на личен избор, настоя Балтов.

Зеленият сертификат пада на 3 стъпки

Зеленият сертификат пада на 3 стъпки

Първата стъпка я правим на 24 февруари

Според него, ако има все още високи нива на заболеваемост, извънредната епидемична обстановка би трябвало да се удължи и да се затегнат мерките. Аз мисля, че управляващата коалиция ще иска да я премахне, защото ако продължи, значи трябва да се предвидят допълнителни възнаграждения за работещите медици на първа линия и ще трябва да се актуализират през юли месец за второто шестмесечие, каза Балтов.

Припомняме, че преди седмицi влезе в сила заповедта на министър-председателя Кирил Петков в сградата на Министерския съвет да се влиза само със зелен сертификат. Заповедта бе подписана през декември 2021 г. и влезе в сила след двумесечен подготвителен период.