Министерство на здравеопазването обяви нов план за епидемичната обстановка и справянето със здравната криза. На три стъпки, първата от която влиза в сила от 24 февруари, ще отпадне зеления сертификат, но ще се въведат и други мерки.

Цялата страната излиза от червената зона, обяви и премиерът Кирил Петков, който с удовлетворение подчерта, че сме преминали през тази вълна, без да се затварят бизнеси и без локдаун. Очакванията са към 20 март да паднат всички ограничения.

Министър Асена Сербезова отрече решението за отпадане на сертификата да е взето предвид протеста на "Възраждане", който е организиран за сряда, 23 февруари. Следим комплекс от показатели, увери Сербезова. 

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи трите етапа:

Първа стъпка: От 24 февруари се дава възможност за посетителите в заведения да не се изисква зелен сертификат. Остава обаче в сила изискването за зелен сертификат за персонала. Също така в центровете за обучение и подкрепа ще могат да се събират деца до 12 в група.

Втора стъпка се очаква да бъде направена на 5 март - тогава за посещения без зелен сертификат се отварят за посещение и други обществени дейности и услуги. Тук обаче остава отново изискването персоналът да има сертификат. Присъствените и групови занимания с деца ще се провеждат без ограничения, но при спазване на дистанция и дезинфекция. Ще може и да се смесват паралелки ученици.

Също така граничният здравен контрол става според цветовите зони, като отпада тъмночервената зона, т.е. ще може да се влиза в страната от всяка една държава в света след представяне или на сертификат за ваксинация или отрицателен ПСР тест.

Третата стъпка е от 20 март, когато посещенията на дейности и услуги ще става без ограничения и без изисквания за зелен сертификат. От тогава зеленият сертификат ще важи само за пътуване в чужбина, където това се изисква, заяви Ангел Кунчев.

Предвижданията на експертите са маските в закрити помещения и в градския транспорт да отпаднат възможно най-късно, тъй като реално това е нещото, което ни предпазва, обясни главният здравен инспектор.

Радка Аргирова отказва да се ангажира с дати за мерките

Радка Аргирова отказва да се ангажира с дати за мерките

В момента се намираме на гребена на вълната, очаква се спускане

Решението за този тристъпков подход Ангел Кунчев обоснова със спада в заболеваемостта от последната седмица с 24.8%, падането на приетите в болница под 6000, като очакванията са другата седмица те да са под 5000. Намаляват и приетите в интензивно отделение.

Въпреки това Ангел Кунчев призна, че винаги има опасност "нещо да се случи", т.е. да се получи нова вълна, но оценява тази вероятност в момента като минимална.

Асена Сербезова коментира и това, че облекчаването на мерките не трябва да води до мисълта, че ваксинацията срещу коронавирус, тъй като данните от болниците са категорични - ваксинацията води до по-леко прекарваване на вируса и намалява категорично смъртността.

"Научаваме се да живеем с ковид, това е вид еволюция", заяви Сербезова и каза, че се надява дълго време да няма нова вълна.

Кризата и препятствията са оголили несъвършенства в системата, призна още Асена Сербезова.

Сербезова благодари на всички лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които са работили в системата, за положените усилия.

Припомняме, че само преди седмица влезе в сила заповедта на министър-председателя Кирил Петков в сградата на Министерския съвет да се влиза само със зелен сертификат. Заповедта бе подписана през декември 2021 г. и влезе в сила след двумесечен подготвителен период.