Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на противоепидемичните мерки и зеления сертификат. Това заяви проф. Радка Аргирова, съветник по ковид кризата на премиера Кирил Петков, в студиото на БТВ. "Всичко почива на данни. Има си принципи, според които се слага карантина, вдига се карантина, дали се пуска локдаун, дали се вдига. Не бива да го обвързваме с дати", каза тя.

Относно ултиматума на партия "Възраждане" зеленият сертификат да отпадне до 20 февруари, Аргирова каза, че се наблюдават данните. "Имаме намаляване на заболеваемостта, обаче имаме един и същи брой интензивни легла, което е мерило за тежестта на инфекцията. В момента те са 614 заети от 1249 общо, което прави около 50%", каза тя.

Костадинов: Управляващите си играят с търпението на хората

Костадинов: Управляващите си играят с търпението на хората

От "Възраждане" готвят нов протест срещу зеления сертификат.

Тя потвърди данните, че вариантът Омикрон се кара значително по-леко, като данни за пневмонии са причинени именно от предишния вариант на коронавируса.

България в момента се намира на гребена на вълната и според нея "започваме леко спускане от другата страна".

Тя посочи няколко причини за бавната ваксинация у нас, а като най-сериозна посочи неправилната и на моменти лоша комуникация за ваксините. "Когато започна имунизация още в началото на 2021 г., тя започна с ентусиазъм и желание. Тогава се появи и един смъртен случай в Катуница, който още преди да се изясни, премиерът Борисов тогава каза, че спира ваксинацията. За ваксината на "АстраЗенека" става въпрос. Цяла Великобритания е ваксинирана с нея и нямат никакви оплаквания", допълни Аргирова.

6531 новозаразени и 86 починали с коронавирус за денонощие

6531 новозаразени и 86 починали с коронавирус за денонощие

В болница се лекуват 6 152 души, като 618 от тях са в реанимация

"Това, че сме последни по ваксинация непрекъснато предизвиква интерес - най-вече от страна на СЗО, но и от страна на други държави", каза Аргирова.