България вече има нов посланик в Русия, съобщи "24 часа" Правителството е одобрило днес назначаването на Атанас Кръстин, външнополитическия секретар на президента Румен Радев. Това е станало на закрито заседание. 

Припомняме, че през февруари държавният глава предложи Кръстин за посланик, а премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде одобрен. 

Решението на правителството бе забавено, докато се получи съгласие на руското правителство.

Радев изпраща свой кадър за посланик в Русия

Радев изпраща свой кадър за посланик в Русия

Борисов увери, че Атанас Кръстин ще бъде одобрен...

Предстои Радев да издаде указ за назначаването на секретаря си като посланик. След това ще дойде и официалният агреман от Русия. Той ще е първото посланическо назначение от т.нар. политическа квота на президента Румен Радев. 

Атанас Кръстин е секретар по външната политика на държавния глава от януари 2017 г. От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на Министерството на външните работи.

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у  нас

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у нас

Той беше повикан за консултации по случая „Скрипал“…

Сред позициите, които е заемал зад граница са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на България в Бавария и Баден-Вюртемберг от 2006 до 2010 г., генерален консул в Ниш от 2012 до 2016 г.

Решението на Москва да приеме новия посланик е дошло, след като България се отказа да гони руски дипломати заради случая "Скрипал". В края на март Бойко Коцев се завърна за консултации след скандала.