Атанас Скатов се завърна в България след 78 дневна експедиция в Хималаите.

На 11.03 2016 г.навръх рожденния си 38-ми рожден ден д-р Атанас Скатов замина за Хималаите с намерение да изкачи поне два осемхилядника през пролетния сезон като част от проекта му за " Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна."

Вчера след продължилата 78 дена експедиция, с редовен полет на Катарските авиолинии от Катманду , той се завърна на летище София .

По време на тази експедиция д- р Скатов постави няколко рекорда.

Стана първия българин атакувал три върха за един пролетен сезон преди мусоните в Хималаите. За 21 дена алпиниста успя да проведе три атаки към осемхилядници, от които две завършиха с изкачване на върховете Анапурна 8091м.( на 01.05) и Макалу 8438м ( на 23.05) и достигна до 7900м. в подножието на вр. Дхаулагири ( на 15.05). Може би е единствения в света, който е изкачил вр. Макалу в алпийски стил за рекордния срок от 5 дни от базов лагер до върха и обратно. В същия алпийски стил атакува и вр. Дхаулагири няколко дни преди това. Само лошото време му попречиха да стъпи и на този връх.Така алпиниста-веган Атанас Скатов прибави още два върха към колекцията си от осмехилядници и ги направи общо 4 след успешно изкачването на най-високия връх на планетата вр. Еверест 8848м ( 2014г) - и вр. Манаслу 8156м( 2015).

С активна алпинистка дейност веганът Атанас Скаров започва да се занимава в началото на 2013г. с проекта си за " Изкачване на седемте континентални първенци на планетата без консумация на храна от животински произход" .

Припомняме, че и двата проекта на Скатов целят да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.