Атлантическият съвет в София обезпокоен дали Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетни комплекси през въздушното пространство на България.

До края на седмицата Русия ще достави на Сърбия първия от шестте зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1". През въздушното пространство на България ли ще премине самолетът, питат от Атлатническия съвет, цитирани от БГНЕС.

"Ако допуснем, че Русия вече е отправила с нота до българското МВнР искане за издаване на дипломатическо разрешение за прелитане през въздушното ни пространство на самолета с оръжието, какъв отговор е даден? Има ли вече дадено разрешение или не? Ако има, на какво основание е дадено то?", питат още от Съвета.

Сърбия закупи от Русия една батарея от ПВО комплексите "Панцир-С1"

Сърбия закупи от Русия една батарея от ПВО комплексите "Панцир-С1"

В една батарея влизат шест "Панцир-С1"

По процедура МВнР следва да съгласува решението си с Министерство на отбраната и Министерство на транспорта. Как са отговорили тези министерства? Научен ли е урокът от допуснатата стратегическа грешка с пропускането на руските ЗРК С-400 за Сърбия през 2019 г.?

От Атлантическия Съвет смятат, че 20 февруари е първата възможна дата за прелитане през въздушното ни пространство на самолета с оръжието.

По-късно от Съвета поясниха, че са влезли в полезрението на сръбските медии заради въпросите.

"Това е косвен знак, че може и да има доза истина във въпросите, които поставяме от няколко дни и по които българските държавни институции упорито избягват да дават каквито й да било сигнали в публичното пространство", подчертават от Съвета.

Кремъл: С-400 и "Панцир - С" се завърнаха от Сърбия

Кремъл: С-400 и "Панцир - С" се завърнаха от Сърбия

Руските ПВО комплекси участваха във военни маневри "Славянски щит-2019"

По всичко личи, че някои сръбски фактори сериозно са се загрижили за въпроса, който от няколко дни поставяме - ще преминат ли през българското въздушно пространство руски оръжейни доставки за Сърбия? По специално зенитно-ракетни системи "Панцир С-1". Макар че Белград очаква също така и модернизирани танкове Т-72, допълват от Атлантическия съвет.

Все още обаче няма никаква официална яснота дали в българското МВнР е постъпвало искане, посредством дипломатическа нота, от страна на руското посолство в София за издаване на дипломатическо разрешение за осъществяване на полет(и) на въпросното руско оръжие за Сърбия. България не си ли научи вече урока от допуснатата стратегическа грешка с пропускането на зенитно-ракетната система С-400 миналата година, заключават от Атлантическия съвет.

Сърбия поръчва "Панцир-С" от Русия

Сърбия поръчва "Панцир-С" от Русия

Учения има едновременно на две тренировъчни площадки, с многобройни стрелби