Авиационната мощ на България е сведена до критично ниско ниво, което въобще не кореспондира с усложнената международна среда на сигурност.

Това се казва в отворено писмо на Българска авиационна асоциация, адресирано до президента, премиера, министъра и началника на отбраната, както и до военни командири.

БСП призова Каракачанов да обясни защо пилотите от "Граф Игнатиево" не летят

БСП призова Каракачанов да обясни защо пилотите от "Граф Игнатиево" не летят

БСП са солидарни с исканията на пилотите

"Категорично се противопоставяне на всякакъв вид инсинуации, манипулиращи общественото мнение, окачествявайки позицията на летателния състав от изтребителната авиобаза "Граф Игнатиево" като "бунт", "протест" или "стачка". Нищо подобно", отбелязват от асоциацията.

Пилотите имат и гориво, и двигатели, уверява зам.-министър Запрянов

Пилотите имат и гориво, и двигатели, уверява зам.-министър Запрянов

Само оригинални документи липсват за ремонтираните двигатели

В писмото си организацията обръща внимание на това, че "самолетите "Спартан" и вертолетите "Кугар" и "Пантер" не са изтребителни летателни средства, имат друго предназначение и са базирани на други летища, но и те, без подготвен за тях летателен и технически състав са само купчина скъпа метална сплав".

Те припомнят, че за нормалната експлоатация на всяка бойна летателна машина са необходими повече средства от цената при закупуването й.

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Докладвали, че се чувстват психологически непригодни - разочаровани от спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС

"За пилотите-изтребители има конкретни измерения в изискванията на Алианса за нормално инвестирани средства: 180 летателни часа на един пилот-изтребител за една година - стандарт на НАТО. Препоръчваме на тези държавни лица, които не са запознати с годишния нальот на един български пилот-изтребител, да изискат тази информация по съответния ред и да се извинят на сега действащите български военни пилоти. Това е достоверният критерий за ефективността от вложените стотици милиони лева във военната авиация", подчертават от авиационната общност.

Изкуственото противопоставяне на видовете въоръжени сили от висши държавни лица е в тежък ущърб на националната ни сигурност и отбрана, заявяват те и изразяват увереност, че министърът на отбраната и командването на българските ВВС ще направят всичко необходимо проблемите по осигуряването на редовни безаварийни полети да бъдат разрешени в максимално кратки срокове.

Преди дни се появи информация за напрежение сред летците в "Граф Игнатиево". След проверка на прокуратурата е установено, че сред пилотите "бунт" няма.