Автоинструктори от цялата страна ще вземат участие в национален протест на 14 януари (вторник) от 13:00 часа на пл. "Батенберг" в София. Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти - СБА.

Припомняме, че в сряда беше гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45. Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя.

Автоинструктори на протест срещу въвеждането на симулатори

Автоинструктори на протест срещу въвеждането на симулатори

Обучението в градска среда е много по-качествено, убедени са те

Основното искане на протестиращите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката за увеличение на броя на часовете Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите. Начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема.

Съюза на българските автомобилисти е против договорът за изработка на системата подписан в момент, в който работната група по обсъждане на промените, все още не е приключила своята работа. Междувременно, фирмата, на която е възложена изработката, вече е била готова със софтуера и той дори е предоставен за тестване на определени автоинструктори.

"Нашето настояване продължава да бъде усилията на държавата да бъдат пренасочени към изпита, а не към шофьорския курс. Ако изпитът може да бъде купен, какво значение има колко трудно и продължително е обучението? В крайна сметка не курсът на обучение, а изпитът дава шофьорската книжка", заяви инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Също така стана ясно, че се очаква ударно поскъпване на шофьорските курсове. Бизнесът вече пресмята, че това вероятно ще доведе до поскъпване на обучението с 300 лв.