У нас не са открити растения и семена на домати и пипер, заразени с кафяво набраздяване по плодовете на доматите, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

От септември 2019 г. досега в Централната лаборатория по карантина на растенията са постъпили 34 проби и са извършени 86 лабораторни анализа. 9 проби семена на домати и 15 на пипер са от внос, останалите - от местно производство. Зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите не е установена, посочват от БАБХ.

Те съобщават, че страната ни изпълнява Програма за наблюдение на зеленчукови култури за карантинни вредители 2020 г., в която е заложено наблюдение и вземане на проби при производството на домати и пипер. При съмнения за зараза от ToBRFV всеки производител трябва да се е обърне към Областните дирекции по безопасност на храните.

Всички партиди с растения за засаждане от зеленчуците, които се внасят в страната от трети държави, се придружават от фитосанитарен сертификат и преминават официален контрол на входния пункт, поясняват от Агенцията по храните. След проверката се изпращат проби за лабораторен анализ в ЦЛКР.

По информация на БАБХ основните гостоприемници на ToBRFV са домат и пипер. При доматите симптомите варират в зависимост от сорта и включват хлороза, мозайка и петна по листната петура, некротични петна по стъблото, жълти или кафяви петна по плодовете. Те се деформират и имат неправилно узряване, което прави плода с лош търговски вид.

При пипера листните симптоми включват деформация, пожълтяване и мозайка по листата. Плодовете са деформирани, с жълти или кафяви области или зелени ивици. Симптомите много наподобяват и на други вирусни инфекции, като тютюневата мозайка (TMV), доматената мозайка (ToMV) и други. Идентификацията се извършва само в лабораторни условия.

Вирусът се пренася със заразен посадъчен материал и чрез контакт. След като той бъде идентифициран, се прилагат мерки, които да ограничат заразяването - унищожаване на заразени растения, прилагане на строги хигиенни мерки - ограничава се достъпът на хора, извършва се дезинфекция на машини, оборудване, повърхности и опаковъчен материал, подмяна на работното облекло, на всички плодове, събрани от мястото на производство се извършва почистване и дезинфекция, след прибиране на реколтата и почистване на оранжерията се извършва дезинфекция, включително тестване, за да се провери липсата на вируса в следващата култура.