Два пестицида, които са опасни за пчелите, е разрешила за употреба Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това твърдят от българското подразделение на „Грийнпийс”.

Употребата на пестицидите е разрешена въпреки научните данни, според които има сериозен риск за пчелите и другите опрашители, твърдят от международната правозащитна организация. 

Инсектицидите, които са били разрешени за употреба на територията на България, се използват за покриване на семена. Когато обработеното по този начин семе започне да покълва и расте, неоникотиноидните химикали започват да се разпространяват из стеблото и листата и могат впоследствие да достигнат до прашеца и нектара, уточняват от "Грийнпийс".

 „Неоникотиноидите действат на нервната система на пчелите и вредят на уменията им за намиране на храна, увреждат развитието им и ги правят по-податливи на болести. Пчелите губят способността си за ориентиране, в резултат на което често не могат да се приберат у дома в кошера си. Това може да доведе до сриване на цялата колония," отбелязва Илия Цонев, зам. председател на Управителния съвет на Конфедерация на българските пчелари.

През 2013 г. Европейската комисия ограничи използването на три неоникотиноидни пестицида, които представляват „висок остър риск" за медоносните пчели. Обстойни научни данни показват, че тези вещества причиняват сериозна вреда на пчелите. Пчелите и другите опрашители играят ключова роля в производството на храната ни. Около една трета от културите, които се използват за храна по света, зависят пряко от физическото опрашване от пчели и други животни.