Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) облекчава мерките за контрол на предлаганите на територията на пазарите в страната живи животни и храни. След като на 10 ноември беше забранено провеждането на пазари за живи домашни животни и птици и животинска продукция на територията на цялата страна, вече се разрешава се организирането и провеждането на пазари за всички видове животни, с изключение на свине и птици, включително и екзотични птици. Разрешава се и продажбата на храни от животински произход, съобщиха от БАБХ.

Остава в сила забраната за предлагане на пазарите и на временни и подвижни обекти за търговия с храни като яйца и прясно птиче месо - разфасовки и месни заготовки от птиче месо. Могат да се продават термично преработени продукти от птиче месо, предназначени за директна консумация.

Продължава засиленият контрол на пазарите за спазване на наложените мерки, а при нарушения на забраните от БАБХ ще предприемат административни мерки.

При промяна на ситуацията по отношение на заболяванията по животните в страната мерките ще бъдат своевременно актуализирани.

Птичи грип засегна 20% от всички яйценосни птици у нас

Птичи грип засегна 20% от всички яйценосни птици у нас

Ситуацията ескалира, предупреди земеделският зам.-министър Деян Стратев