БАБХ иска среща с представители на свиневъдния сектор. Поводът е епизоотичната обстановка в страната заради заболяването Африканска чума по свинете.

Срещата ще се проведе днес, 6 ноември, в сградата на Централно управление на БАБХ в столицата. Предвижда се на нея да се обсъдят необходимите мерките за превенция и овладяване на заболяването в страната и биосигурността в свиневъдните обекти. Ще се разгледат и практиките в подобни случаи в други страни членки на ЕС, както и мерките на Европейската комисия.

Африканска чума по свинете и у нас

Африканска чума по свинете и у нас

Заразата е констатирана при четири диви прасета в Добричко

БАБХ напомня, че Африканската чума по свинете е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине заради високите нива на смъртност, които се дължат на липсата на лечение и ваксина.

Болестта води до значителни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловните стопанства.

Mерките за превенция на заболяването са насочени най-вече към дивата популация. От съществено значение за контрола над болестта е ранното й откриване и прилагането на строги мерки за биологична сигурност в обектите, за да се предотврати прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната.

Към момента Африканската чума по свинете е установена в девет държави членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Латвия и Румъния.

Умъртвиха 65 прасета в Тутраканци

Умъртвиха 65 прасета в Тутраканци

Ще се взимат проби от всички прасета в радиус от 10 км