Агенцията по храните умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк след конфискация.
Не е имало признаци те да са болни, предаде bTV.

Сред птиците, конфискувани преди няколко дни на Дунав мост при Видин, е имало и защитен вид.

Уточнява се, че са приети в столичния зоопарк със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана, след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Поставени са под карантина, а два дни по-късно в зоопарка е получена заповед за евтаназирането им.

Тази сутрин екип от агенцията по храните е натоварил 124-те птици в микробус и без да подпише протокол ги е откарал в неизвестна посока.

"Защо, ако имаше притеснение за здравословния статус на тези птици те не бяха евтаназирани още на границата на република България, защо след като те са настанени на място, на което има над 2 хиляди животни и са поставени под карантина на тях не бяха направени изследвания за определяне на здравословния им статус?" - попита директорът на Столичния зоопарк Добромир Бориславов.

От агенцията по храните обясняват действията си с "опасения за птичи грип". Зоопаркът нямал право да приема каквито и да животни без документи и затова птиците са иззети и незабавно унищожени, което противоречи на протокола, с който са постъпили в зоопарка, "затова птиците са иззети и незабавно унищожени."

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" е категоричен, че правомощията на агенцията са престъпно повишени.
"Това е единственият коментар, който може да бъде направен по отношение на действията им. Нарушени са няколко нормативни акта от българското законодателство." - поясни той.

Междувременно административният съд е отменил изпълнението на заповедта за евтаназиране на животните, която от агенцията са дали на зоологическата градина.