Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки от 8 април до 8 май, във връзка с предстоящите официални празници през началото на месец май. Това съобщават от Министерство на земеделието и храните и от БАБХ.

Проверките ще бъдат съсредоточени върху обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, както и пазари и борси. Особено засилен контрол ще има върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни, като агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца и пресни зеленчуци, както и на боята за яйца.

БАБХ посочва, че ще се следи също за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на агнешко чрез ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка. Сините етикети означават, че месото е с произход от България, червен цвят - с произход, различен от българския. Инспекторите ще следят и за коректно представяне на информация, в случаи на предлагане на размразено като охладено агнешко.

Начинът на съхранение на яйца също ще се наблюдава, както и етикетирането и маркирането. С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз.

По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват контрол и действия по сигнали на граждани.

Допълнително, БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон - 0700 122 99 и през онлайн формата на уебсайта им.

БАБХ: Преетикетиране на животински продукти от трети страни е недопустимо

БАБХ: Преетикетиране на животински продукти от трети страни е недопустимо

До момента не са установени тежки метали и радиоактивност в нито една от пробите