Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществява строг контрол на идващите от трети страни продукти от животински и растителен произход.

Това се казва в позиция на БАБХ във връзка с изявление на Асоциацията за промишлено птицевъдство от 3 януари 2024 г. относно внос на яйца и пилешко месо от трети страни.

Припомняме, че по-рано днес председателят на асоциацията Даниел Божанков заяви пред БНР, че преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в българските транжорни е един от основните проблеми в сектор "Птицевъдство". По думите му в страната влизат продукти с не много ясен произход. Според Божанков от Украйна се внасят яйца и месо като внос от Румъния или Полша, а след това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български.

Ядем най-скъпите яйца в ЕС

Ядем най-скъпите яйца в ЕС

КНСБ иска поне 15% номинален растеж на заплатите

От БАБХ заявяват, че произходът на месото от всички видове животни, включително и птици, трябва да е посочен на етикета. Посочва се мястото на отглеждане и на клане, а етикетът задължително съдържа идентификационната маркировка на бизнес оператора, който е извършвал последната обработка на храната. От контролния отрган са категорични, че това прави преетикетирането на идващите от трети страни продукти от растителен и животински произход недопустимо.

Освен това със заповед на изпълнителния директор на БАБХ са въведени превантивни мерки по отношение на определени продукти с произход Украйна. Мерките включват засилен официален контрол на всички пратки храни от растителен и животински произход от Украйна. След като се получи уведомление от регионалните митнически поделения, на пратките се извършва документална, физическа и проверка за идентичност на местоназначението им. Взимат се и проби за наличие на замърсители. Всяка пратка с храни от животински произход се проверява за наличие на тежки метали и радиоактивни елементи. В нито една от изследваните над 60 проби такива не са установени.

Купуваме "биволско" сирене без грам биволско мляко, установи проучване

Купуваме "биволско" сирене без грам биволско мляко, установи проучване

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени без примеси

Контролът включва и предприемане на съответните действия по сигнали и жалби. За момента в Централното управление (ЦУ) на БАБХ не са постъпвали сигнали за подвеждане на потребителите по отношение на произхода на яйца и птиче месо.

Българската агенция по безопасност на храните е ангажирана с официалния контрол на храните, който се извършва с честота съгласно извършената оценка на риска на съответния обект. Проверяват се всички етапи от производството, съхранението и дистрибуцията на храните, включително и при внос и износ на храни, както и при вътреобщностна търговия. Всички храни от животински произход от трети страни подлежат на граничен официален контрол на първа граница за общността и се придружават от здравен сертификат с гаранции за произхода и безопасността на храната. Част от официалния контрол е и задължителна проследимост на суровините и готовите храни, която включва доказателства за произхода и безопасността им.