Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор "Птицевъдство". Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

По негови думи в България влизат продукти с не много ясен произход. От Украйна се внасяли яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български, разясни схемата Божанков.

Той подчерта, че това е много сериозен проблем за сектора, тъй като няма проследимост на самата стока и потребителят се залъгва какво реално си купува.

Птичият грип може да фалира целия бранш, алармират земеделци

Птичият грип може да фалира целия бранш, алармират земеделци

Избитите птици са вече над 1.5 млн. броя

Божанков посочи, че въпреки че държавните органи работят по този казус, засега няма особен напредък.

От бранша неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023 г. в сектор "Птицевъдство" е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче нанесли случаите на птичи грип в края на годината, които довели до спад в производството на яйца у нас с 25%.

Птичи грип засегна 20% от всички яйценосни птици у нас

Птичи грип засегна 20% от всички яйценосни птици у нас

Ситуацията ескалира, предупреди земеделският зам.-министър Деян Стратев

Божанков посочи, че над милион и половина кокошки носачки в страната са били унищожени. Той обясни, че това е било удар както за производителите, така и за потребителите, тъй като отворилата се ниша се е запълнила от вносни яйца. "Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни, като Полша и Румъния", заяви Божанков.

По негови думи обаче намаленото производство заради случаите на птичи грип не е довело до повишение на цените на яйцата. Той поясни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.