Багер започна да разрушава единствения път до домовете на стотици хора в столичния квартал "Драгалевци" вав вторник сутринта, съобщи Нова телевизия.

Рано тази сутрин огромната машина запълзяла към столичния ВИП-квартал, охраняван от полиция. Жена, която гледала болното си внуже, с ужас съзряла разтърсващата гледка. „Аз си гледам болно внуче. Тя беше полуприпаднала като ми звънна да каже, че махат пътя. Застанахме двете тук, до багера”, обясни Василики.

За броени минути всички съседи, които вече били по работните си места, са се върнали, за да бранят достъпа до домовете си. „Имало отделни участъци от пътя, които са собственост на различни собственици и те протестират. Така ни казват. Ние не знаем”, обясни драгалевчанка.

„Ние имаме документи, издадени са разрешителни за строеж. Издадени са разрешителни за този път”, добавя друга потърпевша.

Районният кмет Теодор Петков обясни, че има съдебен спор за законността на пътя. „Този път е построен, асфалтиран, без да е отчужден терена под пътя. Това е станало през 2005 година. Той продължава да бъде незаконен, защото е построен без необходимите документи”, коментира Теодор Петков, кмет на „Витоша”.

Съдът решил,че пътят трябва да се разруши. Преди няколко дни кметът на район Витоша решил да обжалва. Докато чака отговор от дирекцията за национален строителен контрол решиха да направят компромис и да спрат багера.

Ако съдът реши окончателно, че пътят трябва да се разруши, следва нов парадокс. От ДНСК трябва да изринат асфалта, след което общината отново да го положи.