Днес българите по света правят мълчалив протест срещу задължението да плащат здравноосигурителни вноски в България, въпреки че живеят и се осигуряват в чужбина.

Протестът се провежда от 11 часа местно време пред дипломатическите представителства на България и е започнал в Токио рано тази сутрин, съобщиха организаторите за News.bg. 

В Токио са присъствали само четири души, които са връчили на консула декларация с искания за промяна на закона за здравното осигуряване.  Протестиращи обясниха, че разстоянията в Япония са големи и пътуването е скъпо, но са получили много писма с подкрепа от българи, живеещи в други градове, които съжаляват, че не могат да присъстват.

Надявам се другите посланици по света да са по-съпричастни към проблемите на българите в чужбина, коментира Ирен Ямами, след като посланик Благовест Сендов не се срещна с българите.

Тя е доволна, че не е поискала българско гражданство за децата си, които автоматично са щели да станат длъжници на здравната каса. Този проблем стои сега пред приятелките й, които се решили на тази стъпка.

Подобни протести ще има в Букурещ, Рим, Ла Валета, Виена, Бон, Брюксел, Париж, Лондон и в 17 часа българско време - във Вашингтон.