В град Крайстчърч, Нова Зеландия, в 9 часа приключи гласуването в най-рано отворилата секция за балотажа, съобщават МВнР и БНР. Последни затварят секциите в Калифорния, Аризона и Невада в САЩ и на Западното крайбрежие на Канада - в 6 часа българско време в понеделник.

В Испания последни отвориха секциите на Канарските острови заради часова разлика. В Барселона има 2 избирателни секции в сградата на Генералното консулство, а заявление за гласуване в града са подали 236 души. Очаква се висока активност.

В Кипър изборният ден започна навреме и протича безпроблемно. Пред секциите има желаещи да дадат своя глас, а след 10 започнаха да се образуват и опашки. Идват и хора, които не са гласували на първия тур, съобщи за БНР председателят на избирателната комисия Снежана Георгиева.

Без сигнали за нарушения протича изборният ден в Русия. Българските граждани в Русия гласуват в четири секции. Две в Москва - в посолството и в Българския център на промишлеността - и по една в консулствата в Санкт Петербург и Екатеринбург. Председателят на секционната избирателна комисия в посолството Димитър Георгиев съобщи за БНР, че се отчита спад на избирателната активност в сравнение с първия тур на изборите за президент и вицепрезидент.

В Гърция българите могат да гласуват в 26 секции. Няма нарушения. Изборният ден протича при спазване на всички мерки. В Атина постоянно пристигат избиратели пред седемте секции, на остров Крит гласуват и в петте секции. В секциите в Патра, Нафплио и Лариса активността е засилена. В Северна Гърция гласуват и туристи, предимно в Кавала и Комотини. В Солун пристигат българи от Халкидики. Пред генералното консулство има опашка от чакащи да участват във вота. Българи от остров Тасос се организираха и гласуват в Кавала, където избирателната активност е по-ниска, в сравнение с парламентарния вот. 

В Германия има 40 секции, в които може да се гласува машинно и на хартия. Две са в Лайпциг - в кметството на града. "Юли месец избирателната активност беше много по-слаба от април. През април месец в Лайпциг имаше опашки от желаещи да дадат вота си, което се дължеше на това, че много хора бяха в България през лятото", коментира за БНР председателят на едната от секционните избирателни комисии - Росица Комитова. Българите в Германия имат слаб интерес да гласуват.

В Белгия секциите остават 15, а в Люксембург - 2. Машините в Гент и Антверпен са с по 1 по-малко заради по-малкия брой гласоподаватели миналата неделя. Секциите са 6 в Брюксел, по две в Гент и в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Освен в Гент и в Антверпен, машинно гласуване ще има и в постоянното ни представителство в Брюксел.

В САЩ на балотажа се гласува в същите 55 секции, на които се гласува на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 секции може да се гласува с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. В Сейнт Луис, ще се гласува с бюлетини, разпечатани на място.

Ниска избирателна активност във  Великобритания

Ниска избирателна активност във Великобритания

Ниска избирателна активност и в Турция.