Ниска е избирателната активност във Великобритания, но се очаква да се повиши в следобедните часове, съобщава БТВ.

Българите във Великобритания гласуват  в 132 секции. Преди седмица там гласуваха близо 34 хил. българи.

Ниска е избирателна активност и в Турция. В Истанбул, където има 38 секции, гласуването засега е без нарушения, съобщава БНТ.

Възникнал е скандал къде да бъдат попълвани декларациите от изселниците, в изборното помещение собственоръчно или пред него с чужда помощ. Спорът е между наблюдатели от България и членове на комисии от местната общност.

Българите в Германия и Русия имат слаб интерес да гласуват

Българите в Германия и Русия имат слаб интерес да гласуват

В Испания очакват висока активност

Според БНР три пъти по-малко се очаква да са днес турците с български паспорти, които ще дадат вота си на президентските избори. Първите обобщени данни за брой гласували в Турция се очакват след 16 часа.

В двете секции в квартал Авджълар до 15 часа са гласували общо 300 души, значително по-малко в сравнение с предишния вот, като преди седмица техният брой беше около 400 само в една от тях - при това към 13.00 часа. В повечето секции в района на Истанбул са гласували по около 50-60 души до ранния следобед. 

По информация на "Хоризонт" изселническите дружества в град Бурса налагат бойкот на вота - причината е напрежението между София и Анкара през последните седмици, протестите пред турското посолство и липсата на осъдителна реакция в България.