Българските граждани вече могат да пътуват транзит от България през Румъния без специално разрешение. Това съобщават от Министерство на външните работи, които са уведомени с нота от Министерството на външните работи на Румъния.

Румъния вече позволява свободен сухопътен транзит на българските граждани, които пътуват от България, без да изисква индивидуално разрешение по дипломатически път.

За българските граждани, пътуващи транзитно през Румъния в посока България, остава досегашният режим. При сухопътно транзитно преминаване през Румъния българските граждани е необходимо да спазват установените зелени коридори. Информация за тях може да бъде намерена тук.

По информация на посолството ни в Букурещ поради интензивния трафик на моменти преминаването през ГКПП е силно затруднено. Информация за работещите ГКПП и осреднено време на преминаване може да бъде намерено на адрес. 

Изискването за разрешение по дипломатически път за транзит отпада за всички граждани на страни - членки на Европейския съюз, Европейската икономическа общност, Швейцария и Великобритания.

Промяната е в изпълнение на нови разпоредби на румънските власти от 18 май 2020 г. във връзка с обявяването на Ситуация на тревога на територията на страната като част от борбата срещу разпространението на COVID-19.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Букурещ на телефони: + 40 (0)21 230 21 50; + 40 (0) 21 230 21 59.