Министерство на здравеопазването е предприело инициатива за даряване и продаване на ваксини срещу коронавирус на съседни страни, които усещат недостиг.

Става дума за Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и други. Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Днес той представи екипа си в Министерски съвет - неговите зам.-министри са трима мъже - д-р Александър Златанов, Димитър Петров, Тома Томов.

"Създадена е организация, за да се осигурят условия за ваксинацията на повече хора, най-вече възрастни. Имаме възможност с част от ваксините да помогнем на съседни държави. Процедурата е много тежка - съгласуване с ЕК и с фирмата-производител, извършено е проучване. Вече е отправено запитване към ЕК, днес или утре би трябвало да получим отговор по кой механизъм може да бъде извършено това нещо, нашето желание да е помогнем, тъй като имаме предимството като страна-членка да разполагаме с всички ваксини", обясни министърът.

Той уточни, че няма значение дали ще е дарение или продажба, до петък се очаква становището на ЕК, вероятно страните ще могат да бъдат подпомогнати.

"Страната ни е помолила да бъдат забавени доставките, тъй като имаме над 14 милиона ваксини, ще бъдат дадени на държавите до 150 000 броя. Няма съмнение, че можем да изпаднем в дефицита на ваксини", е решението на МЗ. Ще се дарят главно ваксини "Астра Зенека", тъй като към тях има най-малък интерес за ваксиниране. Преди седмица пък Стойчо Кацаров е питал за подадени сигнали за странични реакции - в нито един от случаите не е установен. Няма починал заради ваксинация в нашата страна, категоричен е Кацаров.

Богдан Петрунов очаква трета имунизация срещу COVID-19

Богдан Петрунов очаква трета имунизация срещу COVID-19

Това ще зависи от ваксината, която сме си поставили

Иначе България остава последна по брой ваксинирани хора.

Стойчо Кацаров подозира нова вълна наесен, ако се забави процесът на ваксинация, като начинът да се предотврати е да се ваксинират повече хора. Министърът коментира и съмненията на президента към ваксините и го призова да отвори лекарството си за кръвно, което ползва, в листовката на което, по думите му, има повече противопоказания.

Стойчо Кацаров настоя, че решението на проблема е ваксинация. Той подкрепя всички усилия за разпространение на процеса.

На въпрос дали той лично се е ваксинирал, тъй като е обвиняван в твърдения за изказвания против ваксините, Кацаров обясни, че в скоро време ще се ваксинира - причината да не го направи досега е фактът, че декември месец е преболедувал коронавирус тежки, с престой и лечение в болница. Препоръката е след преболедуване да се изчака известен период от време и след това да се направи ваксинация. Най-вероятно това ще се случи другата седмица.

Под 200 новозаразени с коронавирус за денонощие

Под 200 новозаразени с коронавирус за денонощие

За последните 24 часа са поставени 21 992 ваксини

"Ваксините за коронавирус бяха тествани на малко хора, затова хората имат основание да се съмняват, но най-голямото доказателство е, че са ваксинирани към 2 млрд. в света", обясни още той.

Относно масовият имунитет в България - смята се, че броят на хората, срещали вируса, е в пъти по-голям.

Защо сме втори в света по смъртност - в момента се прави анализ, издадена е заповед на Националния център по обществено здраве, който има едномесечен срок. "Не търсим персонална отговорност, за мен е важно да се поправят изводите и да се дадат поуките, за да не сe задава отново при следваща вълна на това заболяване или на друго този въпрос: "Защо сме първи по смъртност".

Работната група пък ще готви и платформа за лечението срещу коронавирус - "Протоколът да бъде коригиран и допълван с последните научни постижения, да се качват резултатите от различни клинични проучвания, да има усъвършенстване на знанията, ще засяга болничната и извънболничната помощ, да се знае как да се прилагат медикаменти и да се вкарват пациенти в реанимация, като няма да се подценява основната преценка на лекаря."