Академик Богдан Петрунов заяви, че сърдечно-съдовите са основните заболявания и обект на COVID-19. Хората със сърдечно-съдови заболявания са изложени на риск да загубят живота си, заедно с останалите хора, болни от диабет и от онкологични заболявания, предупреди той пред БНТ.

По думите му 100% ваксина не съществува. Ефективността на ваксините намалява при хора над 60-годишна възраст. Независимо от качествата на ваксината ние не можем да постигнем 100% ефективност, изтъкна академикът. Основното, което ще предстои, е усъвършенстването, обогатяването на ваксините заради предстоящите варианти на инфекцията. В края на късната есен и началото на зимата ще се наложи да правим трета имунизация в зависимост от това каква ваксина сме правили, посочи акад. Петрунов.

Трета доза ваксина за рисковите групи, препоръчва Симидчиев

Трета доза ваксина за рисковите групи, препоръчва Симидчиев

За покачване на имунитета срещу коронавирус

Той очаква дори всяка година да започнем да се имунизираме както при сезонните грипове. За акад. Петрунов времето няма никакво значение за развитието на епидемията, като даде пример с Бразилия и Индия, където времето е топло и въпреки това броят на COVID-19 растял. "Не времето има значение, а ваксините. Ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте - това е основното", призова академикът.

Той е на мнение, че следващата епидемия, като грипа например, може да ни завари по-слабо подготвени. Ние ще трябва да правим противогрипната ваксина, да си я направят всички и след като се вземе решение на световно ниво, нова ваксина ли ще се направи или ще правим трета допълнителна доза, която да засили нашият имунитет за следващата година. Големите компании са готови с такива решения, поясни акад. Петрунов.

Балтов предупреди, че ще трябва и трета доза коронавирус ваксина

Балтов предупреди, че ще трябва и трета доза коронавирус ваксина

Не е ясно каква е защитата срещу индийския щам, пандемията няма да свърши до края на годината

Според него много вероятно всички варианти на инфекцията да циркулират в обществото, както и всички разновидности на вируса по света. Не трябвало толкова да се вторачваме в това.

До момента са разкрити около 15 000 варианта на коронавируса, посочи академик Петрунов.