Снимка: Emaxpress

От Българския хелзинкски комитет призовават депутатите да направят изменения в Закона за допитването до народа, които да не позволяват поставянето под въпрос на малцинствени права, гарантирани в Конституцията и международното право.

Въпросът за референдума за новините на турски език по Българската национална телевизия не е решен, въпреки отказа на премиера Бойко Борисов от идеята за допитване.

Това каза председателят на Хелзинкския комитет Красимир Кънев, цитиран от БНР. Според него държавата е длъжник на малцинствата.

За пример той посочи Румъния, Македония и Сърбия, където правата дори на малки малцинствени групи са защитени.

„В Сърбия тази възможност е дадена за българското малцинство, което е едно много малко малцинство", посочи Кънев.

Според ректора на Ислямския институт Ибрахим Ялъмов идеята за референдум за новините е опасен за обществото PR на популистки партии и опит за дискредитация на турския език.
„Турският език не е битов език. Турският език е литературен език", заяви категорично Ибрахим Ялъмов.

От Хелзинкския комитет приемат идеята новините на турски да бъдат изместени в програмите на местните телевизии. Според Маргарита Илиева това би означавало маргинализиране на турската общност.

По думите й, новини на майчин език трябва да имат и другите малцинствени групи у нас. „Тези общности живеят тук - и ромите, и турците и всички останали малцинства. Тази страна е точно толкова тяхна, колкото и наша - на българите", категорично заяви Илиева.