България е космическа държава. Около този извод се обединиха учени и космонавти по време на пресконференция в БАН по повод 35 години от първия български полет в космоса.

Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, определи полета на космонавта Георги Иванов като събитието на България в новата й история. Той изтъкна, че ние сме шестата държава в света със свой космонавт, а Иванов е 92-ят човек, летял в космоса. Към момента пък българска техника се използва на международната космическа станция, а в орбита сме изстреляли общо 150 прибори.

Оказа се обаче, че българските космонавти не гледат толкова позитивно на бъдещето на космонавтиката в страната ни.

Александър Александров, който е вторият ни космонавт, сподели, че не се надява скоро да има трети наш космонавт в орбита, но все пак има надежда.

И той, и Георги Иванов се обединиха около становището, че е нужно държавата ни да задели доста средства, за да има трети полетял българин, въпреки че според тях колегата им Красимир Стоянов е подготвен за такъв полет.

Родните космонавти бяха категорични, че е необходимо разработването на сериозна научна космическа програма, за да може страната ни да развива космонавтиката.

На събитието присъстваха и други космонавти от страни като Русия, Украйна, Румъния и други. Те разказаха пред родните медии, че в космоса няма граници и от неговата гледна точка те са проумели, че човек създава сам много проблеми, които не може да проумее.

Някои от тях наблегнаха на това, че въпреки настоящите политически противоречия между САЩ и Русия, космонавтите от двете държави се разбират и са в отлични отношения.

В рамките на вчерашния, днешния и утрешния ден в София и много други градове в страната се провеждат различни мероприятия по повод 35-годишнината.
Главен координатор на юбилейната програма е ген. Михо Михов, а годишнината съвпада и с два други юбилея - 145 години БАН и 45 години от създаване на Института за космически изследвания и технологии към БАН.