България е нарушила Европейската социална харта като не е успяла да изпълни задълженията си да обезпечи правото на всеки, който няма достатъчно доходи, да ползва социалното подпомагане, предоставяно от държавата.

Това единодушно оповести в свое решение Европейският комитет по социални права (ЕКСП) единодушно постанови.

Решението бе постановено по повод колективната жалба, подадена през 2008 г. от ЕЦПР в сътрудничество с Българския хелзинкски комитет (БХК).

Жалбата се отнася до измененията в Закона за социалното подпомагане от 2006 и 2008 г., които драстично ограничиха времето, през което гражданите могат да получават социални помощи, съобщи пресслужбата на Европейския център за правата на ромите (ЕЦПР).

В жалбата се твърди, че тези ограничения имат незаконно и непропорционално голямо въздействие върху ромите, върху жените и върху други маргинализирани групи.

В решението си Комитетът подчертава, че "достъпът до социална помощ не може да бъде предмет на времеви ограничения, ако засегнатите лица продължават да покриват основното условие за получаване на социална помощ, установено в текста на Европейската социална харта.

Намаляването или прекратяването на социалното подпомагане не противоречи на Европейската социална харта само когато не лишава лицата, които имат нужда от такова подпомагане, от средства за съществуване."

Комитетът заключава, че "социалната помощ трябва да бъде предоставяна толкова дълго, колкото е необходимо, за да може засегнатите лица да продължават да живеят по начин, съвместим с човешкото им достойнство".

Комитетът също така смята, че измененията на Закона за социалното подпомагане по всяка вероятност имат значителен ефект върху най-непривилегированите групи и по-специално върху ромите.