България е на ръба между демокрацията и диктатурата, смята Едвин Сугарев.

Според него се нарушават основни човешки права и свободи, като правото на глас и свободата на словото.

Въвеждането на псевдомажоритарен елемент в закона за избор на народни представители е нарушение на конституцията, категоричен е Сугарев. Той илюстрира това като посочи разликата в тежестта на гласовете на един избирател във Видин и своя.

Във Видин 106 280 избиратели ще избират един мажоритарен кандидат, а в 23-ти софийски избирателен район той ще бъде избран от 359 357, следователно моят глас в София тежи към една трета и дори по-малко от гласа на някой видински гражданин.", посочи Сугарев.

Като посегателство върху свободата на словото Сугарев посочи съдружието на държавата с медийната групировка на Ирена Кръстева и остро разкритикува сделката за сградите на НАП.

По мнението на Сугарев България доказва, че законът за конфликт на интереси е къс хартия без покритие.

Сугарев изтъкна още, че съдът се използва за политическа разправа, че се използват държавни институции и ресурси за дискредитиране на политически опоненти, както и да скрита предизборна пропаганда.

По думите му  с обявяването на извънредно положение в столицата правителството създаде една чисто рекламна институция наречена Национален кризисен щаб и действията на боклучената оперета са с пропаганден характер и вероятно ще постигнат обратния ефект.

„Проблемът е, че това се прави с парите на избирателите, които никой не е питал дали биха подкрепили подобни скечове.", подчерта Сугарев.

Той се противопостави на създаването на политическа полиция, визирайки ДАНС. Сугарев заяви още, че избирателно се финансират общински проекти и че има пълна криминализация на държавата и държаните институции.

Той призова избирателите да се противопоставят чрез вота си.

„ДПС и БСП трябва да бъдат наказани - върху тях трябва да се стоварят последствията от яростта, която българите натрупаха последните четири години и тази политическа шайка трябва да бъде удавена в протестния вот, за да може след това да понесе и юридическата отговорност за своите действия.", заяви Сугарев.

Според Сугарев в момента СДС и ДСБ са принудени да отбиват външни удари и да се справят с вътрешни провокации.

Прави се опит чрез СДС да се елиминира синята коалиция.  Сугарев определи отказа на СГС да регистрира новото ръководство на СДС като смехотворен.