България е третата страна като източник на хора, жертва на трафик в Швейцария и на второ място в тази класация в ЕС.

Затова и Швейцария е избрала подхода да работи в посока на превенция, връщане в страната и защита на жертвите, заяви посланикът на Швейцария в София Денис Кнобел по време на подписването на споразумение за изпълнение тригодишен българо-швейцарски проект за предотвратяване трафика на хора от България и реинтеграция на жертвите. От българска страна проектът бе подписан от вицепремиерът Меглена Кунева.

"Изпълняваме важна политика, защото България се явява държава, източник на жертви на трафик, а и защото имаме уязвими страни. В този сложен за Европа момент, бихме могили да пропуснем тези хора, но не бива, защото трафикът на хора сега есъвременното робство", коментира Кунева.

Проектът на стойност 1.5 млн. лв. предвижда разширяването на два приюта за жертви на трафик и предоставянето на медицинска, психологическа и правна помощ. Двата приюта, за възрастни и за деца, се намират в София.

Проектът е част от съвместна програма на обща стойност 2.239 млн. швейцарски франка.

Предвижда се подобряване на работата за идентифициране и реинтегриране на жертвите, както и предотвратяване на повторното им участие в трафика на хора. В проекта са включени и неправителствените организации като фондация "Анимус" и на Международната организация за миграция.

Трафикът на хора върти оборот от 32 милиарда долара в световен мащаб годишно, а с бежанската вълна той се засилва.

Това са пари, които унищожават хора, каза Кунева. Една жертва на трафик носи дългосрочен приход, докато каналджийството носи еднократна печалба. Радвам се че Наказателния кодекс вече наказва сериозно каналджийството, наказанията за трафик на хора вече ги имаше, посочи още Кунева.